НБУ поліпшив прогноз інфляції: зростання цін сповільнюватиметься

НБУ поліпшив прогноз інфляції: зростання цін сповільнюватиметься

КИЇВ. 27 липня. УНН. Національний банк України поліпшив прогноз інфляції на цей рік та наступні роки. Зростання цін сповільнюватиметься, повідомив під час брифінгу у четвер очільник НБУ Андрій Пишний, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Ураховуючи сприятливу динаміку першого півріччя, НБУ суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік – з 14,8% до 10,6%. Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні”, – сказав очільник Національного банку.

Деталі

Повідомляється, що НБУ забезпечуватиме стійкість валютного ринку та достатній рівень привабливості гривневих активів, що обмежуватиме ціновий тиск. Також вагоме значення матиме незмінність тарифів на більшість житлово-комунальних послуг.

Проте, зазначається, що надалі інфляція знижуватиметься повільніше, ніж у попередні місяці.

“Це пов’язано з вичерпанням ефекту бази порівняння, поверненням довоєнного рівня оподаткування пального та червневим підвищенням цін на електроенергію для побутових споживачів. Крім того, на цінову динаміку певною мірою вплинуть і російські теракти на півдні України, зокрема підрив Каховської ГЕС”, – повідомив Пишний.

Також у НБУ повідомили, що у наступні роки тенденція до зниження інфляції збережеться. “НБУ очікує, що інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а в 2025 році − до 6%”, – ідеться у повідомленні.

Нагадаємо

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 25% до 22%, уперше з червня минулого року.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *