Зелені інновації, інфраструктурні проєкти та інвестиції: Шмигаль підбив підсумки конференції у Лондоні

Зелені інновації, інфраструктурні проєкти та інвестиції: Шмигаль підбив підсумки конференції у Лондоні

КИЇВ. 22 червня. УНН. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підбив підсумки міжнародної Конференції з питань відновлення України (URC 2023) у Лондоні. Протягом 21-22 червня Україна уклала ряд угод, Меморандум про енергетичне партнерство, а також спільно з міжнародними партнерами домовилася про формування Коаліції відновлення, Коаліції з інвестицій, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Наша стійкість це сила українського народу помножена на військову, фінансову, санкційну підтримку наших партнерів і союзників. Україна назавжди запам’ятає тих, хто сьогодні нам допомагає у боротьбі і відновленні. Під час Конференції з відновлення солідарність світу з Україною проявилася не лише в деклараціях, а також у конкретних практичних результатах”, – повідомив Шмигаль.

Деталі

За його словами, під час конференції міністерство енергетики України та МЗС Великої Британії уклали Меморандум про енергетичне партнерство, який передбачає створення нового фонду у сфері зелених інновацій “Innivations Ukraine” у розмірі 62 мільйони фунт стерлінгів (близько 79,2 мільйона доларів).

Також Україна підписала чергову угоду з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, яка дозволить залучити 1,76 млрд доларів для фінансування потреб країни. А Європейський банк реконструкції та розвитку підтримає українські державні енергетичні компанії “Укргідроенерго”, “Укренерго”, НАК “Нафтогаз України” на суму 600 млн євро. Крім цього, Європейський інвестиційний банк розпочне новий портфель проєктів для відбудови України на суму понад 500 млн євро.

Шмигаль повідомив, що на конференції також провели засідання Координаційної платформи донорів України, на якій віцепрем’єр-міністр з питань відновлення Олександр Кубраков став співголовою платформи.

“Ми посилюємо нашу координацію з партнерами по пріоритетному питанню відновлення нашої держави. Ми представили конкретні проєкти відбудови, систему DREAM. Працюємо над мобілізацією 14,1 млрд доларів, необхідних на пріоритетні проєкти відбудови протягом наступних 12 місяців”, – зазначив він. 

Прем’єр також поінформував, що разом з міжнародними партнерами Україна формує Коаліцію відновлення “We build Ukraine”, а з бізнесом – Коаліцію з інвестицій “Ukraine business compact”. За його словами, вже 400 міжнародних компаній долучилися до відповідної ініціативи.

“Ми розуміємо, що для відновлення приватних інвестицій нам необхідно створити діючий та ефективний інструмент страхування військових ризиків. Разом з ЄС, Норвегією, Швейцарією та ЄБРР підписали спільну угоду в цьому напрямку. Ми перезапустимо ринок страхування”, – підкреслив Шмигаль.

Він зазначив, що Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій MIGA групи Світового банку почало надавати гарантії страхування воєнних ризиків в Україні, і відповідна угода була підписана з німецьким банківським холдингом ProCredit. Підсумовуючи, Шмигаль сказав, що Україна пропонує “перспективні галузі для інвестицій”, “конкретні проєкти та співпрацю”.

“Під час конференції підписали низку угод у різних сферах. Це дуже перспективні напрямки, коли міжнародні компанії будуть заходити на ринок України, і дуже важливо, що матимуть одразу українських партнерів на вході”, – заявив прем’єр.

Доповнення

Під Конференції з питань відновлення України (URC 2023) Німеччина заявила про надання Україні додаткові 381 мільйон євро на гуманітарну допомогу в 2023 році.

Велика Британія надасть Україні фінансової допомоги обсягом 3 млрд доларів впродовж наступних трьох років.

Сполучені Штати під час конференції у Лондоні оголосили новий пакет допомоги Україні на 1,3 млрд доларів.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *