У Євросоюзі заявили, що є міжнародний консенсус щодо необхідності відновлення “зернової угоди”

У Євросоюзі заявили, що є міжнародний консенсус щодо необхідності відновлення "зернової угоди"

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Зусилля міжнародної спільноти, а також Організації Об’єднаних Націй за підтримки Туреччини з відновлення Чорноморської зернової ініціативи, з якої росія вийшла у липні, тривають. На сьогодні у країн є міжнародний консенсус щодо необхідності відновлення її роботи, повідомив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано на брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Зусилля міжнародної спільноти, ООН за підтримки Туреччини тривають. Я вважаю, що це справді є міжнародним консенсусом у тому сенсі, що нам потрібно повернутися до Чорноморської зернової ініціативи. Тому, що це дуже важливо не тільки для України, але й для продовольчих ринків загалом, а також світових цін на продовольство. Отже, це постійні зусилля”, – сказав Стано.

Деталі

Речник висловив сподівання, що міжнародна спільнота зможе відродити “зернову угоду” швидше, оскільки це впливає на  постраждале населення з точки зору зростання цін на продовольство.

“Це є наслідком дій росії. Тому немає конкретного фіксованого етапу в рамках цього загального рамкового часу, але це постійні зусилля з боку міжнародного співтовариства”, – констатував Стано.

Крім цього, він розповів, що лист головного дипломата ЄС Жозепа Борреля з проханням тиснути на росію, щоб вона повернулася до зернової ініціативи, був надісланий у рамках зобов’язань і директив ЄС з метою посилення тиску на країну-агресора. Речник додав, що лист не потребує конкретної відповіді протягом певного періоду часу.

“Це слід розглядати як внесок, який викладає та ділиться аргументами, чому ми вважаємо важливим діяти в цій сфері… Тож жодної конкретної відповіді досі не було. Його слід розглядати як внесок у поточні дискусії з нашими партнерами, викладення низки нових ідей і повторення нашої основної позиції з цього питання. Ми припускаємо, що партнери обов’язково візьмуть до уваги пункти, викладені в цьому листі, і ми будемо діяти відповідно, щоб чинити тиск на росію”, – зауважив Стано.

Нагадаємо

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що має намір відродити “зернову угоду” у “розширеному масштабі”, закликавши західні країни допомогти перетворити цю ініціативу на основу миру між росією та Україною.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *