Рада підтримала створення мінімальних запасів нафти та пального

Рада підтримала створення мінімальних запасів нафти та пального

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про мінімальні запаси нафти та нафтопродукти (№9024-д), повідомили у депутатському корпусі у четвер, пише УНН.

Деталі

“Парламент ухвалив за основу №9024-д – про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. “За” – 285″, – зазначив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Як зазначив нардеп Павло Фролов, законопроектом №9024-д запропонували визначити засади створення, функціонування, порядок фінансування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні, функції та повноваження державних контролюючих органів.

Також ним пропонується уповноважити Міненерго визначати перелік нафти та нафтопродуктів, які повинні входити до складу мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, їх співвідношення (нафтопродукти – не менше 1/3 сумарного запасу) та обсяг, які зобов’язані створювати та зберігати оператори та суб’єкти ринку.

Ключові положення документа:

  • мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів зберігаються у вигляді екстрених та спеціальних запасів, які не можуть використовуватися в комерційних цілях, а використовуються лише для подолання кризових явищ місцевого або глобального рівня;
  • обсяг мінімальних запасів повинен відповідати, щонайменше, 90 дням середньодобового чистого імпорту або 61 дню середньодобового внутрішнього споживання, в залежності від того, яка з двох величин більша.

Як очікується, такий закон дозволить забезпечити безперервне постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, подібну тій, з якою зіштовхнулися минулого року.

«Концепція передбачає, що за 8 років учасники самі поступово сформують той мінімальний обсяг запасів нафти та нафтопродуктів, який потрібен Україні», – сказав голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, якого цитують у пресслужбі “Слуги народу”.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *