В Укргідроенерго пояснили, чому потрібна нова Каховська ГЕС вартістю 1 млрд доларів

В Укргідроенерго пояснили, чому потрібна нова Каховська ГЕС вартістю 1 млрд доларів

Ігор Сирота

КИЇВ. 24 липня. УНН. З точки зору енергетики, на півдні України має бути потужна гідроелектростанція для балансування зелених електростанцій. Побудова саме такої, потужністю до 600 МВт і планується. Однак в першу чергу, це визначальний об’єкт водозабезпечення регіону. Про це розповів керівник «Укргідроенерго» Ігор Сирота в інтерв’ю Forbes, передає УНН.

Деталі

За словами керівника Укргідроенерго, важливість ГЕС для енергосистеми на пʼятому місці в порядку денному. Важливіші питання, які повʼязані з існуванням Каховського водосховища.

Наразі ГЕС – єдине розвʼязання проблем які пов’язані з покриттям дефіциту води в Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, що залежали від постачання із Каховського водосховища, коли Херсонська область втратила 94% води для сільського господарства та промисловості. Втрата Дніпропетровської області – 64%, Запорізької – 70%. І повноцінної альтернативи немає.

Вона допоможе компенсувати втрату зрошувальної системи, яка живилась із Каховського водосховища, без нього неможливо відновити водопостачання Криму після його деокупації, повноцінний запуск Запорізької АЕС, та річкове судноплавство Дніпром. Наразі глибина на місці Каховського водосховища – до 2 м проти 16 м водосховища.

Цитата

“Ми поки що не розуміємо, які наслідки підриву, оскільки частина греблі досі перебуває під водою. Невідомо, в якому вона стані. Приблизно ми розуміємо, що вартість 1 кВт потужності – $2000. Така вартість будівництва ГЕС у Європі. Якщо ми плануємо будувати станцію потужність 550–600 МВт, то загальна вартість буде $1–1,2 млрд”, – зазначив Сирота.

За його словами, Миколаївська, Херсонська, а також частина Дніпропетровської та Запорізької областей мають в Україні найбільше сонячних днів, також це найбільша вітрова зона. Тому ці регіони найкраще підходять для розвитку зеленої енергетики. Генерація вітрових та сонячних електростанцій малопрогнозована, тому має балансуватися традиційною генерацією – тепловими чи гідроелектростанціями. Саме тому на півдні України має бути потужна гідроелектростанція для балансування зеленої енергетики.

Доповнення

Згідно постанови уряду першим етапом планується зробити насип біля ДніпроГЕС, який дозволить підняти рівень води на 1 м. За словами Сироти, важливо зробити його до початку осінньо-зимового періоду. Другим етапом стане побудова гідроспоруди шириною 150 м внизу та 15 м згори, довжиною 800 м, яка йтиме від шлюзу до греблі, що залишилася після руйнування. Її будівництво планується після деокупації станції і до паводка, щоб почати відновлення водосховища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд затвердив дворічний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *