Китай знайшов лазівку для торгівлі з росією товарами подвійного призначення – Politico

Китай знайшов лазівку для торгівлі з росією товарами подвійного призначення - Politico

КИЇВ. 24 липня. УНН. Згідно з митними документами, отриманими POLITICO, російські покупці задекларували замовлення на сотні тисяч бронежилетів і шоломів китайського виробництва. Такі факти свідчать про те, що Китай, попри заклики Пекіна до миру, постачає достатню кількість нелетального, але корисного у військовому відношенні обладнання до росії, повідомляє УНН з посиланням на POLITICO.

Деталі

Згідно з митними документами, російські покупці задекларували купівлю на сотні тисяч бронежилетів, шоломів, дронів і тепловізорів виробництва Shanghai H Win – товари, перераховані в документах, збігаються з тими, що є в онлайн-каталозі компанії. Крім того, є безпілотники, які можна використовувати для наведення артилерійського вогню або скидання гранат, та тепловізійні оптичні приціли для наведення на супротивника вночі, зазначає видання.

Цього року росія імпортувала з Китаю безпілотників на суму понад 100 мільйонів доларів – у 30 разів більше, ніж Україна. А китайський експорт кераміки, компонента, що використовується в бронежилетах, збільшився на 69% до рф і перевищив $225 млн, тоді як до України скоротився на 61% і склав лише $5 млн, свідчать дані китайської та української митниць.

“Цілком очевидно, що Китай, попри всі свої заяви про те, що він є нейтральним гравцем, насправді підтримує позиції росії у цій війні”, – сказала провідний аналітик, що спеціалізується на оборонній та зовнішній політиці Китаю в Інституті вивчення Китаю “Меркатор” Хелена Легарда.

Щоправда, російські компанії заперечують купівлю обладнання у Китаю через побоювання західних санкцій. Після того, як у березні видання POLITICO повідомило, що російська компанія “Техкрим” імпортує китайську штурмову зброю, декларуючи її як “мисливські рушниці”, Сполучені Штати запровадили проти неї санкції.

росія повністю усвідомлює китайську лазівку і використовує її для купівлі західних технологій для ведення війни проти України, згідно з нещодавнім аналізом Інституту KSE, аналітичного центру, афілійованого з Київською школою економіки.

Дослідники виявили, що понад 60 відсотків імпортованих критично важливих компонентів російської зброї, знайдених на полі бою, походять з американських компаній.

Це питання підняв держсекретар США Ентоні Блінкен під час свого візиту до Пекіна минулого місяця. Він заявив журналістам, що Китай надав запевнення, що “не надає і не буде надавати летальну допомогу росії для використання в Україні”. Блінкен, однак, висловив “занепокоєння” тим, що китайські фірми можуть надавати технології, які росія може використати для просування своєї агресії в Україні.

Проте Захід мало що може зробити, щоб змусити Пекін припинити потоки продукції подвійного призначення до рф. Лише США мають реальну можливість накласти повну заборону на транзакції в доларах, як це було зроблено Вашингтоном, коли він запровадив санкції проти Ірану за його таємну ядерну програму.

ЄС, однак, не має такої потужної санкційної зброї, оскільки євро набагато менш поширений на світових ринках, крім того, у союзі не поспішають із санкціями. У своєму останньому пакеті санкцій проти росії минулого місяця ЄС склав список із семи китайських компаній, яким не можна дозволяти торгувати з блоком. Але після лобіювання з боку Пекіна Брюссель виключив чотири компанії з чорного списку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції заявили, що Китай надає рф певну військову допомогу

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *