ПАР будує мегазавод вартістю 4,6 мільярда доларів для виробництва палива майбутнього

ПАР будує мегазавод вартістю 4,6 мільярда доларів для виробництва палива майбутнього

КИЇВ. 26 липня. УНН. У Південно-Африканській республіці неподалік затоки Нельсона Мандели зводять завод із виробництва “зеленого” аміаку. Підприємство мають запустити в експлуатацію у 2026 році, його будівництво коштуватиме 4,6 млрд доларів. Про це пише CNN, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що завод за своїми масштабами стане найбільшим у світі. Він постачатиметься електроенергією від місцевої сонячної електростанції та водою з розташованого поблизу заводу з випуску кухонної солі.

Майбутній завод вироблятиме 800-900 тис. тонн “зеленого” аміаку. При тому що нині у всьому світі випускається не більш як 180 тисяч тонн. Буде створено щонайменше 20 тис. робочих місць.

Доповнення

Аміак, що складається з азоту та водню, зазвичай використовується як добриво. Виробництво аміаку в промислових масштабах сприяло буму сільського господарства і без нього на сьогодні людство не змогло б виробляти й половини продовольства у світі.

Аміак також використовується для виробництва вибухових речовин для гірничодобувної промисловості та є ключовим інгредієнтом у багатьох фармацевтичних препаратах.

За допомогою відновлюваних джерел енергії можна виробляти «зелений» аміак, скорочуючи вуглецевий слід сільськогосподарського виробництва та відкриваючи сполуку для подальшого використання.

Зелений аміак можна використовувати як паливо, що може допоможе декарбонізувати сектор судноплавства.

Цитата

«Аміак почне замінювати паливо на кораблях і замінить дизельне паливо. Аміак стане паливом майбутнього, особливо в морській галузі», — стверджує керуючий директор компанії Hive Energy Africa, яка будує завод, Колін Лубсер.

Процес отримання зеленого аміаку досить простий і вимагає лише води, повітря та енергії. Електроліз використовується для розділення води на водень і кисень, а блок розділення повітря витягує азот з повітря. Потім водень і азот об’єднуються для отримання аміаку.

Довідка

У 2018 році галузь судноплавства становила майже 3% світових викидів CO2. За даними Міжнародного енергетичного агентства, аміак має становити 45% світового попиту на енергію для судноплавства в 2050 році, щоб реалізувати сценарій чистого нуля. Це означає, що він є важливою складовою більш екологічного майбутнього.

Нагадаємо, Rheinmetall відкриє завод із виробництва бронетехніки в Україні протягом 3 місяців. 

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *