ООН намагається врятувати “зернову угоду”, з допомогою ЄС, до дедлайну в понеділок – Reuters

ООН намагається врятувати "зернову угоду", з допомогою ЄС, до дедлайну в понеділок - Reuters

КИЇВ. 14 липня. УНН. Європейська комісія допомагає Організації Об’єднаних Націй та Туреччині спробувати продовжити угоду, яка дозволяє експорт українського зерна Чорним морем, і відкрита для “вивчення всіх рішень”, заявив у четвер речник Європейського Союзу, перед можливим закінченням терміну дії угоди в понеділок, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

ЄС розглядає можливість підключення дочірньої компанії “россільгоспбанку” (“россельхозбанка”) до міжнародної платіжної мережі SWIFT для здійснення операцій із зерном та добривами, повідомили Reuters у середу джерела, знайомі з обговоренням.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у листі до президента рф володимира путіна у вівторок запропонував москві дозволити продовження угоди на кілька місяців, щоб дати ЄС час підключити дочірню компанію “россільгоспбанку” до SWIFT, два з цих джерел, знайомих з обговореннями, повідомили Reuters.

Під час візиту до Брюсселя у четвер Гутерріш повідомив журналістам, що наразі не отримав відповіді від росії. Він сказав, що його лист до путіна містив “конкретні пропозиції, які, я сподіваюся, допоможуть нам знайти позитивний шлях уперед”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що продовження “зернового коридору” важливе

Пріоритетом Європейської комісії є забезпечення того, щоб українське зерно могло потрапити на світовий ринок, і вона закликає всі сторони продовжити “зернову угоду”.

“Ми допомагаємо переговорам під керівництвом ООН та Туреччини в міру необхідності, – сказав представник Єврокомісії. – Звичайно, ми відкриті для вивчення всіх рішень, які сприяють досягненню нашої мети, продовжуючи при цьому забезпечувати, щоби здатність росії вести війну в Україні була максимально обмежена”.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн пізніше у четвер закликала путіна продовжити угоду. “М’яч на боці президента путіна, і весь світ спостерігає за цим”, – сказала вона.

За повідомленням державних росЗМІ, путін сказав, що не бачив листа Гутерріша із пропозицією про продовження угоди, але сказав, що росія перебуває в контакті з офіційними особами ООН.

“Ми можемо призупинити нашу участь у цій угоді, і якщо всі вкотре кажуть, що всі дані нам обіцянки будуть виконані, – ну нехай виконають ці обіцянки. І ми одразу ж приєднаємось до цієї угоди. Знову”, – сказав він російському державному телебаченню.

Представник кремля пізніше заявив, що росія ще не ухвалила остаточного рішення про вихід із зернової угоди.

Доповнення

Ключовою вимогою москви є повторне підключення “россільгоспбанку” до SWIFT. Він був відключений ЄС у червні 2022 року через вторгнення росії до України у лютому 2022 року.

росія пригрозила розірвати “зернову угоду”, оскільки нібито не було виконано кілька вимог щодо поставок її власного зерна та добрив за кордон. 

Хоча російський експорт продуктів харчування та добрив не підпадає під санкції Заходу, запроваджені після вторгнення в Україну, москва заявляє, що обмеження на платежі, логістику та страхування стали бар’єром для постачання.

Як обхідний шлях до відсутності доступу до SWIFT офіційні особи ООН, як повідомляє Reuters, вмовили “американський банк JPMorgan Chase & Co розпочати обробку деяких платежів за експорт російського зерна із запевненнями уряду США”. ООН також співпрацює з Африканським експортно-імпортним банком для створення платформи для обробки транзакцій для російського експорту зерна та добрив в Африку, повідомив Reuters минулого місяця торговий представник ООН.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *