Міністри ЄС розглянуть питання Українського фонду на 50 млрд євро

Міністри ЄС розглянуть питання Українського фонду на 50 млрд євро

КИЇВ. 14 липня. УНН. Рада ЄС на рівні міністрів економіки й фінансів 14 липня у Брюсселі вперше розгляне пропозиції Європейської комісії щодо перегляду багаторічних фінансових рамок ЄС, що включає створення Механізму підтримки України обсягом 50 мільярдів євро. Про це у п’ятницю перед початком зустрічі заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії – єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс, передає УНН.

Цитата

“Міністри збираються вперше обговорити пропозицію Європейської комісії щодо перегляду багаторічних фінансових рамок (MFF), включно з Механізмом підтримки України (Ukraine Facility) на 50 мільярдів євро”, – сказав віцепрезидент Єврокомісії.

Деталі

З його слів, у межах перегляду багаторічних фінансових рамок ЄС ідеться про 50 мільярдів євро Механізму підтримки України, “який складається з 17 мільярдів євро грантів і 33 мільярдів євро позик”. “Він охоплює період з 2024 по 2027 рік, тому ми надаємо значний середньостроковий пакет і закликаємо інших донорів також надати свої внески”, – зазначив Домбровскіс.

Єврокомісар додав, що зараз це питання в руках законодавців, “але ми сподіваємося на швидке завершення обговорень щодо перегляду MFF загалом і щодо Механізму підтримки України зокрема ще цього року, щоб це фінансування було доступним вже на початку наступного року”.

“Щоб отримати фінансування, Україна повинна буде підготувати План відновлення України, який складатиметься як з інвестицій, так і з реформ, як і реформ, пов’язаних з інтеграцією в ЄС, і відповідно гроші будуть доступні відповідно до завершення цих інвестицій і реформ. Тому це матиме подвійну мету – забезпечить функцію широкої стабілізації макроекономічної ситуації, а також конкретне фінансування проекту”, – зазначив Домбровскіс.

Він нагадав, що у цьому році ЄС надає Україні фінансування обсягом 1,5 мільярда євро на місяць. “І наразі ми вже виділили 9 мільярдів євро”, – вказав єврокомісар.

З його слів, наступного року Механізм підтримки України виконуватиме подвійну функцію, зокрема із забезпечення макрофінансової стабільності та покриття розривів у фінансуванні, перед якими Україна все ще постає.

Доповнення

Єврокомісія у червні запропонувала створити новий інструмент – Механізм підтримки України для надання Україні прогнозованої фінансової підтримки протягом 2024-2027 років. Цей Механізм повинен забезпечити як короткострокові державні потреби і потреби для відновлення, так і відбудову й модернізацію України у середньостроковій перспективі. 

Механізм буде організовано навколо трьох напрямків:

  • Напрямок I – фінансова підтримка у вигляді грантів і кредитів для держави: він забезпечить стабільне й передбачуване фінансування, підтримає сталість фінансової системи України і водночас створить надійну базу для захисту бюджету ЄС. Щоб така допомога була виділена, уряд України має підготувати, за умови постійних консультацій з Єврокомісією, План відновлення України, у якому детально викладе своє бачення відновлення, відбудови й модернізації країни та реформ, які він має намір здійснити в межах процесу вступу до ЄС. План, який буде схвалений ЄС, включатиме структурні реформи й інвестиції, спрямовані на підйом потенціалу української економіки до зростання. Він приділятиме значну увагу реформі державного управління, належному врядуванню, верховенству права та раціональному фінансовому управлінню, зокрема прицільно зосередиться на боротьбі з корупцією і шахрайством, а також іншим реформам й інвестиціям, що стане основою для процесу вступу до ЄС та для модернізації економіки. Кошти в межах першого напрямку Механізму будуть надаватися на основі реалізації згаданого Плану, який буде підкріплений низкою умов і графіком виплат. Платежі відбуватимуться за фіксованим квартальним графіком після перевірки Комісією задовільного виконання відповідних умов.
  • Напрямок II – особливі рамки інвестування в Україну, розроблені для залучення та мобілізації державних і приватних інвестицій у відновлення й відбудову України шляхом надання гарантій та змішаного фінансування (поєднання кредитів і грантів від ЄС) для підтримки реалізації Плану відновлення України, з можливістю розширення такої підтримки, коли це дозволятимуть умови.
  • Напрямок III – технічна допомога та інші допоміжні заходи, зокрема мобілізація досвіду в сфері реформування, підтримка територіальних громад, громадянського суспільства та інші форми двосторонньої допомоги, які зазвичай доступні для країн, що готуються до вступу, відповідно до Інструменту допомоги країнам-кандидатам на вступ до ЄС (IPA), а також підтримка в досягненні цілей Плану відновлення України. Також будуть охоплені субсидії на відсоткові ставки за такими кредитами.

Пропонується встановити загальний розмір Механізму обсягом до 50 млрд євро на 2024-2027 роки для всіх видів підтримки.

Ця сума буде надаватися шляхом поєднання як грантів, так і кредитів, а також надання бюджетних гарантій, що вирішуватимуть держави-члени та Європейський парламент в контексті ухвалення річного бюджету ЄС.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *