З чого складається ціна на світло – пояснили в Yasno

З чого складається ціна на світло - пояснили в Yasno

КИЇВ. 20 червня. УНН. Постачальник електроенергії YASNO на прикладі Дніпропетровської області пояснив як формується тариф на світло та як змінилась ціна для населення, передає УНН.

Деталі

YASNO на прикладі Дніпропетровської області показали, що входить у вартість електроенергії, де у цьому ланцюжку послуги постачальник електроенергії та як змінилась ціна для населення.

Ринкова ціна електроенергії має чотири складові:

  1.  Тариф постачальника YASNO — 0,13 грн/кВт∙год. У даному випадку це тариф постачальника «Дніпропетровські енергетичні послуги», який забезпечує електроенергією все населення Дніпропетровщини. Цей тариф розраховує та затверджує НКРЕКП.
  2.  Вартість послуг з передачі — 0,52 грн/кВт∙год. Це тариф національної енергетичної компанії «Укренерго». Він однаковий для усіх споживачів України.
  3.  Вартість послуг оператора системи розподілу — 1,22 грн/кВт∙год. Її визначає Регулятор НКРЕКП для кожного окремого оператора розподілу. Для прикладу у нашій інфографіці ми взяли тариф «Дніпровських електромереж».
  4.  Ціна закупівлі електроенергії на ринку «на добу наперед» — 3,57 грн/кВт∙год. Це єдина ціна на ринку, за якою всі постачальники купують електроенергію у конкретний момент часу.

Якщо скласти цифри, виходить ринкова вартість одного кВт∙год — 5,44 грн. З цієї суми побутовий споживач Дніпропетровщини тепер буде сплачувати 2,64 грн, а різницю у 2,8 грн компенсуватиме держава. До зміни тарифу 1-го червня держава покривала ще більшу різницю — 3,67 грн, що на рік коштувало їй понад 140 млрд грн. Зараз різниця між ринковою ціною та тарифом для населення змінилась, проте держава все ще буде доплачувати за кожний кіловат населення 51% його вартості.

Доповнення

Тарифи на електроенергію для населення до кінця року більше не підвищуватимуться. На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко. З його слів, підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів до 2,64 грн/кВт-год було вимушеним кроком.

Рішенням Кабінету Міністрів України тарифи на електроенергію для населення до 2,64 грн за кВт-год підвищились з 1 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як буде працювати система субсидій після підвищення тарифів на світло – відповідь Мінсоцполітики

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *