Україні не дають нагодувати співгромадян у ЄС звичними продуктами – представники АПК про квоти на експорт

Україні не дають нагодувати співгромадян у ЄС звичними продуктами - представники АПК про квоти на експорт

КИЇВ. 27 липня. УНН. Введення квот та блокування країнами Євросоюзу експорту продукції українського АПК позбавляє можливості 8 млн українців, які знайшли прихисток у ЄС під час військової агресії рф, харчуватися звичною їм їжею. Про це йдеться у листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому члени громадської спілки “Всеукраїнський аграрний форум” просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС, повідомляє УНН з посиланням на документ.

Деталі

За словами аграріїв, окремі європейські країни вдаються до створення нетарифних бар’єрів для продукції українського агропромислового комплексу, яка експортується до Євросоюзу та транзитом через його кордони. Також представники “Всеукраїнського аграрного форуму” наголосили на упередженості ставлення до українського імпорту з боку єврокомісара з питань сільського господарства. Як приклад наводиться заява єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського про те, що начебто ЄС потребує додаткових захисних заходів щодо імпортованого з України м’яса птиці. Цей крок єврокомісар обґрунтував тим, що останнім часом імпорт м’яса птиці з України до ЄС істотно збільшився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До продукції українського АПК у ЄС застосовують нетарифні бар’єри – аграрії

Але, як зазначили представники українського АПК, така позиція єврокомісара є щонайменше несправедливою. За їхньою інформацією, приріст поставок м’яса птиці з України до ЄС за 2 останні роки становив 54 тис. тонн, з яких значна частина була ввезена до ЄС з метою транзиту.

«Це значно менше, ніж приріст поставок з Бразилії за той же період (+88 тис. тонн, що в 1,6 раза більше приросту поставок з України). Тому, за об’єктивного i справедливого підходу, єврокомісар мав би опікуватися істотним зростанням поставок м’яса птиці саме з Бразилії, а не з України», – наголосили аграрії у листі, додавши, що протягом 2021 та 2022 років найбільшими постачальниками м’яса птиці до ЄС були, окрім Бразилії, Велика Британія і Таїланд.

З цього приводу представники “Всеукраїнського аграрного форуму” наводять інформацію єврокомісара з питань внутрішніх справ про те, що внаслідок війни понад 8 млн українців були змушені виїхати до ЄС.

«Перебування наших співгромадян на території ЄС впливає на приріст споживання харчових та інших продуктів. Україна наростила поставки м’яса птиці до ЄС в обсязі, що дорівнює 6 кг на рік (aбo 0,5 кг на місяць) на одного українця, який на час війни знайшов для себе прихисток у ЄС. Це майже в 4 рази менше, ніж споживає середньостатистичний житель ЄС (23,4 кг на рік a6o близько 1,95 кг на місяць)», – зазначили підписанти листа до очільника українського уряду.

«Тобто, Україні із вказаним вище показником приросту своїх поставок ще дуже й дуже далеко до того, аби забезпечити 8 млн своїх співгромадян, що переїхали до ЄС, м’ясом птиці на рівні середньоєвропейського споживача», – резюмували представники АПК, додавши, що, таким чином, заяви з боку єврокомісара з питань сільського господарства є упередженими й для них немає жодних об’єктивних підстав.

Нагадаємо

Члени громадської спілки “Всеукраїнський аграрний форум” звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль ігнорує українських аграріїв – вони нагадали про себе листом, у якому вимагають сприяти українському експорту

Представники українського АПК стурбовані ініціативами окремих держав-членів ЄС та Європейської комісії, які несуть в собі небезпеку знищення українського аграрного сектору економіки. Зокрема, вони занепокоєні фактами, які свідчать про невиконання ст. 35 Угоди. Ця стаття говорить про те, що жодна сторона Угоди не повинна запроваджувати будь-які заборони чи обмеження щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони. Однак, переконані аграрії, практика обмежень, зокрема щодо ввезення на територію низки країн-членів ЄС українського зерна, порушує положення Угоди та є дискримінаційною щодо України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські аграрії просять захисту від дискримінації з боку ЄС

З цього приводу президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в коментарі УНН зазначив, що, на його думку, Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія та Румунія не можуть конкурувати з Україною в агропромисловому комплексі, а блокуванням українського експорту протирічать позиції Єврокомісії та Європарламенту.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *