Євросоюз обговорює накладення податку на прибуток зі заморожених активів рф – Guardian

Євросоюз обговорює накладення податку на прибуток зі заморожених активів рф - Guardian

КИЇВ. 29 березня. УНН. Євросоюз розглядає можливість накладення податку на відсотки, отримані із заморожених російських готівкових коштів, що може залучити близько 3 мільярдів євро на рік для відновлення України після завершення війни. Про це пише УНН з посиланням на Guardian.

Деталі

Лідери Євросоюзу планують розглянути питання запровадження нового податку на саміті Європейської ради 29-30 червня. Зазначається, що ця ідея обговорювалася протягом останніх трьох тижнів після того, як Німеччина заперечила проти більш агресивного варіанту управління активами.

“Мета санкцій – змінити поведінку, а не покарати. Ви не можете просто покласти гроші у власну скарбницю. Санкції – це судова конструкція, яка поважає верховенство права”, – сказав один дипломат.

Юристи, які консультують ЄС, визнали податок на непередбачені доходи юридично безпечним, але до того, як ініціатива отримає “зелене світло”, відбудуться подальші обговорення з партнерами, зокрема зі Сполученими Штатами, Японію та Великою Британією.

Як пише видання, блок зберігає російські активи вартістю близько 200 мільярдів євро, з яких 100 мільярдів є готівкою з іноземних резервів москви, яка приносить близько 3 мільярдів євро на рік. Ця сума може становити лише незначну частину вартості відновлення України, яку Світовий банк оцінив в 411 мільярдів доларів. Суверенні кошти перебувають у тимчасовій власності розрахункової палати ЄС у Брюсселі (Euroclear), де проценти оподатковуються за ставкою 20%, а скарбничі надходження передають в Україну. Подальший податок у розмірі близько 3% може зібрати ще 3 мільярди євро.

“Тиск, щоб щось зробити, величезний; ми не можемо більше чекати”, – сказав один посадовець, додавши, що “необхідно докласти більше зусиль, щоб забезпечити законність такого кроку”.

Нагадаємо

Країни Європейського Союзу на зустрічі протягом 29-30 червня готуються запропонувати Україні “майбутні безпекові зобов’язання”, оскільки лідери блоку прагнуть узгодити довгострокові зобов’язання перед Києвом на тлі зростання нестабільності в росії та українського контрнаступу.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *