“Є питання, які мають бути впорядковані”: Дуда прокоментував обмеження на агроімпорт з України

"Є питання, які мають бути впорядковані": Дуда прокоментував обмеження на агроімпорт з України

Анджей Дуда

КИЇВ. 28 червня. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда у середу у Києві заявив, що у темі імпорту сільськогосподарської продукції з України є питання, які потребують вирішення, і на це потрібен певний час, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Я сподіваюся, що ці рішення будуть якнайшвидше зменшені, щоб максимально дозволити вільну торгівлю. Але, перш за все, є питання, які мають бути впорядковані. Це потребує часу”, – заявив Дуда на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським та президентом Литви Гітанасом Науседою.

Також він заявив, цей час є необхідним для “уникнення певних негативних явищ”, які мають значний вплив на економіку та суспільство.

При цьому після пресконференції очільник бюро міжнародної політики в канцелярії президента Польщі Марцін Пшидач у відповідь на повідомлення у ЗМІ, що Польща погоджується зняти агроблокаду України після 15 вересня, зауважив, що “президент Дуда цього не казав”. “Власне, президент зазначив, що потрібен дієвий механізм запобігання зловживанням”, – написав Пшидач у Twitter.

Своєю чергою Зеленський на пресконференції підкреслив, що пріоритетом є забезпечення транзиту сільськогосподарської продукції через Польщу, особливо в умовах блокування росією роботи Чорноморської зернової ініціативи, яка мала за мету забезпечити морський експорт сільгосптоварів через порти Одеської області.

“Ми повинні мати можливість як мінімум транзиту, але це питання виходить за межі двосторонніх відносин. Вже винесено питання на рівень Європейського Союзу. Ми подивимося, як буде все розблоковано, але шановна пані Урсула фон дер Ляйєн пообіцяла мені особисто, що після 15-го вересня не може бути продовження блокування”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо

У травні 2023 року Європейська комісія заборонила імпорт певних видів зернових культур з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії, відповідаючи на прохання цих країн. Заборона була продовжена до 15 вересня 2023 року. Попередньо, Польща призупинила транзит української сільськогосподарської продукції через свою територію, але з 21 квітня відновила його.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *