У Франції криза червоного вина. Винороби у Бордо масово викопують виноградні лози

У Франції криза червоного вина. Винороби у Бордо масово викопують виноградні лози

КИЇВ. 15 серпня. УНН. У французькому регіоні престижних вин Бордо винороби збираються викорчувати тисяч гектарів виноградників через нерентабельність виробництва вина. Серед основних причин кризи червоно вина у Бордо: хвороба винограду та скорочення попиту на вино. Пише Politiko, передає УНН. 

Деталі

Чималі врожаї винороби втрачають через хворобу “flavescence dorée”. На цей час ліків проти цієї хвороби винограду немає. Єдиний метод боротьби полягає в викорчовуванні заражених рослин і застосуванні селективних інсектицидів, щоб зменшити кількість переносників напівкрилих.

Уряд Франції планує витратити мільйони євро на допомогу виноробам у викорчовуванні ушкоджених виноградних лоз цього року.

Знищуючи під корінь уражені виноградники, держава дає виноробам можливість перепрофілювати землю для інших видів діяльності. А зіпсоване вино за державний кошт мають перетворити на промисловий спирт для парфумерії чи засоби для дезінфекції рук.

Французька влада пропонує приблизно 6000 євро компенсації за кожен вилучений гектар виноградників. Майже 1000 попередніх заявок вже подано для участі в програмі в департаменті Жиронда на південному заході Франції, де вирощують культове вино Бордо. Згідно із офіційними даними третина заявників хоче знищити всі свої виноградники та відмовитися від виноробства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні спростили ведення діяльності для малих виробників вина. Рада ухвалила законопроєкт 

Окрім хвороб, французькі винороби жаліються на зменшення попиту на вино. Ціни впали до такого рівня, що для багатьох виноробів кращим вибором є знищення своїх виноградників і отримання компенсації від держави, ніж продовження виробництва вина, — резюмують журналісти Politiko.

Однак, варто відзначити, що попит на червоні вина за останнє десятиліття впав саме у сегменті масмаркету. Французи все частіше звертаються до інших, більш освіжаючих напоїв, таких як пиво. Однак, високоякісні пляшки Бордо, такі як grand cru, все ще легко знаходять покупців.

Винороби сподіваються, що програма “викорчовування” допоможе людям, які хочуть припинити працювати в галузі, спокійно вийти на пенсію, а молодше, більш динамічне покоління виноробів, яка орієнтоване на виробництво вина високої якості, із додавання вартості, буде розвиватись.

Доповнення

Кризу у виноробному секторі французи визнали на державному рівні. Нині влада намагається запровадити короткострокові та структурні заходи управління у цій галузі. Уряд ініціював низку програм допомоги для виноробів. Зокрема й інвестування в обладнання, яке підвищує стійкість виноградної лози до кліматичних небезпек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське вино торік імпортували близько пів сотні країн світу 

Також, на рівні уряду триває розробка стратегічного плану розвитку галузі у майбутньому. Чиновники роздумають про те, як адаптувати виноградники до зміни клімату та як підвищити попит на вино на внутрішньому та експортному ринках.

“У Бордо префект створив антикризову групу. Вона вивчає шляхи щодо мобілізації інструментів EAFRD для диверсифікації сільського господарства, оновлення покоління та санітарного викорінення в рамках міжпрофесійної програми з викорінення виноградників уражених „flavescence dorée“. Необхідно продовжити роботу, щоб ці важелі запрацювали з 2023 року. Держава буде разом із регіоном Нувель-Аквітанія та міжпрофесійною організацією Бордо, щоб разом відповідати на ці виклики”, — описали своє бачення розв’язання проблеми виноробства у Міністерстві сільського господарства та продовольчого суверенітету Франції.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *