США готуються до “м’якого примусу” на тлі перетину російською нафтою стелі цін G7 – Reuters

США готуються до "м'якого примусу" на тлі перетину російською нафтою стелі цін G7 - Reuters

КИЇВ. 27 липня. УНН. Адміністрація президента США Джо Байдена готова активніше спілкуватися з західними торговими домами, страховиками і власниками танкерів, щоб нагадати їм про необхідність дотримуватися встановленої “Групою семи” стелі цін на російську нафту, оскільки ціни на нафту перевищують цей рівень, з посиланням на джерела у четвер повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється, такий підхід відображає бажання Вашингтона спонукати покупців дотримуватись стелі цін у 60 доларів за барель, запровадженого у грудні минулого року для експорту російської нафти морем країнами G7, Європейським Союзом та Австралією у відповідь на війну рф проти України.

Очікується, що адміністрація США використатиме “м’яку” тактику замість широко поширених погроз застосування жорстких заходів щодо потенційних порушників, оскільки це може призвести до перевороту на енергетичних ринках, заявили вони.

«Початковий задум з боку Мінфіну – виявити м’якість, не вдаряти молотом по танкерах і власниках танкерів, щоб примусити, а тихо примушувати листами, телефонними дзвінками», – сказало джерело, знайоме з думкою адміністрації з цього питання.

За словами джерела, офіційні особи США, швидше за все, активніше спілкуватимуться з торговими домами, власниками танкерів, страховиками та іншими, нагадуючи їм, що якщо використовуються західні морські служби, необхідно зберігати свідоцтва, що свідчать про те, що російська нафта була куплена за ціною менше ніж 60 доларів.

Джерело в адміністрації Байдена сказало, що такі розмови з постачальниками послуг про їхні вимоги були постійними під час запровадження обмежень. «У нас вже були такі розмови, і вони продовжуватимуться», – сказало джерело.

Стеля цін забороняє західним компаніям надавати такі послуги, як транспортування, страхування та фінансування нафти, що продається за ціною понад встановлену стелю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США попередили, що росія намагається обійти стелю цін на нафту

За даними Reuters, російська нафта марки Urals торгується на рівні або вище за межу протягом майже двох тижнів. Мінфін США використовує середньомісячні ціни для розрахунку ціни Urals, а це означає, що може пройти деякий час, перш ніж ціна на російську нафту може вважатися вищою за встановлену стелю.

Управління Мінфіну США з контролю за іноземними активами (OFAC) заявляє, що особи або компанії, які ухиляються, уникають або порушують обмеження, можуть бути притягнуті до адміністративної чи кримінальної відповідальності, включаючи штрафи, та що воно працюватиме з іншими країнами для обміну інформацією про ухилення від дотримання стелі цін. “Ми робимо все можливе, щоб ухилення не спотворювали ринок”, – заявив високопосадовець Міністерства фінансів США.

Адміністрація налаштована діяти повільно, побоюючись викликати коливання на ринку, які можуть призвести до зростання світових цін на нафту, вказує видання.

Заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо нещодавно говорив з країнами з великим флотом суден і судноплавною торгівлею, тоді як Елізабет Розенберг, помічник міністра фінансів США з питань фінансування тероризму та фінансових злочинів, закликала страховиків з групи, відомої як P&I, нагадати на ринку про вимоги, пов’язані із закупівлями російської нафти, сказало джерело в адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індія могла купувати російську нафту дорожче, ніж стеля цін – Bloomberg

Інше джерело в уряді США сказало, що ціна на нафту марки Urals висока через нещодавні угоди з країнами, які перебувають поза межами домовленості про стелю цін.

За словами джерела, такі продажі, в основному в Індію та Китай, коштують росії дорого. росії доводиться витрачати гроші на флот танкерів-примар та мати інші витрати, щоб доставляти нафту на великі відстані, а не трубопроводами, в основному до Європи.

Державний департамент США “уважно стежить за всіма суднами, які займаються завантаженням сирої нафти та нафтопродуктів з росії, а також за можливим ухиленням або недотриманням вимог, включаючи використання обманних дій для доступу до послуг коаліції щодо нафти, що продається вище стелі цін”, сказав речник.

Якщо ціни на нафту Urals продовжуватимуть підніматися вище стелі цін, Вашингтон може закликати інші країни G7 та ЄС підняти цю стелю, але це буде дипломатичним та політичним заходом, який зустріне опір з боку східноєвропейських країн та американських законодавців, пише видання.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *