Прибутки банків перевищили довоєнні показники: за пів року – 67 млрд грн

Прибутки банків перевищили довоєнні показники: за пів року - 67 млрд грн

КИЇВ. 8 серпня. УНН. Банківський сектор у першому півріччі 2023 року, у порівнянні з торішніми збитками, отримав 67,6 млрд грн прибутку, що більше ніж удвічі перевершує показники довоєнного 2021 року, повідомляє УНН з посиланням на дані Національного банку України.

Деталі

“Платоспроможні банки в першому півріччі 2023 року отримали 67,6 млрд грн чистого прибутку порівняно з 4,6 млрд грн збитку за аналогічний період минулого року”, – повідомили у НБУ.

Тоді як у січні-червні 2021 року платоспроможні банки отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку. Таким чином, цьогорічні прибутки банків уже удвічі більше, ніж за аналогічний період довоєнного 2021 року.

Головними чинниками прибутковості сектору у 2023 році у НБУ назвали зростання процентних доходів, передусім від високоліквідних активів, та несуттєві обсяги формування резервів.

Операційний дохід банків зріс на 35% р/р.

Як вказують у НБУ, попри збільшення процентних витрат унаслідок підвищення процентних ставок за депозитами, процентні доходи зросли суттєвіше. Чистий процентний дохід за перше півріччя збільшився на 41% у порівнянні з показником січня-червня минулого року. 

Попри певне уповільнення у весняні місяці, зокрема внаслідок зменшення операцій з картками, чистий комісійний дохід зріс на 22% р/р.

Чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви збільшився у першому півріччі 2023 року на 57% р/р – до 87,4 млрд грн. “Темпи відрахувань у резерви під збитки від активних операцій знизилися порівняно з показниками першого півріччя минулого року на 92%. Загалом із початку повномасштабного вторгнення банки сформували резерви під кредити на 103 млрд грн”, – зазначили при цьому у НБУ.

Рентабельність капіталу сектору на 1 липня 2023 року становила 56% порівняно з мінус 4% рік тому. “Нарахований за півріччя податок на прибуток перевищив відповідний річний показник історично найприбутковішого 2021 року”, – повідомили у Нацбанку.

За даними регулятора, на 1 липня 2023 року “лише вісім банків із 65 платоспроможних установ були збитковими із сукупним збитком 112 млн грн”.

Нагадаємо

Частка проблемних кредитів у банках за пів року зросла, НБУ називає причиною скорочення кредитного портфелю і зауважує, що у червні ситуація поліпшилася через кращу якість кредитів і списання деяких з них.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *