Польща хоче заборонити ввезення замороженої малини з України

Польща хоче заборонити ввезення замороженої малини з України

КИЇВ. 7 липня. УНН. Польща назвала заборону імпорту замороженої малини з України наразі своїм пріоритетом. Таке рішення викликане занепокоєнням польських фермерів через поступове, але неуклінне зростання долі української малини на польському ринку, яке цього року вже сягнуло понад 7 000 тонн, пише УНН з посиланням на РАР.

Деталі

За словами заступника міністра сільського господарства Польщі Януша Ковальського, рішення про заборону імпорту замороженої малини з України має бути прийняте якнайшвидше. Він зазначив, що тільки в період з січня по квітень цього року імпорт української малини до Польщі збільшився до більш ніж у 7 000 тонн.

“Давайте скажемо Брюсселю – заборона імпорту замороженої малини з України є пріоритетом”, – наголосив Януш Ковальський.

Він зауважив, що “навіть сьогодні може сісти в машину і поїхати до єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, до голови Європейської народної партії Манфреда Вебера і до голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, щоб переконати їх, що ЄС повинен нарешті погодитися з вимогою міністра сільського господарства Польщі Роберта Телуса і заборонити імпорт української малини, яка зараз заполонила польський ринок”.

Як він підкреслив, “це в інтересах польської економіки”.

Ковальський нагадав, що 42 000 польських виробників малини, які у 2022 році виробили 105 000 тонн польської малини на 21 000 гектарах, із занепокоєнням дивляться у майбутнє.

“Це пов’язано з тим, що минулого року імпорт замороженої малини до Польщі з України збільшився на третину – він склав понад 22 тисячі тонн” – сказав він.

Він зазначив, що “у 2023 році, у січні-квітні, цей імпорт збільшився ще на 117% до понад 7 000 тонн”.

Доповнення

Президент Польщі Анджей Дуда наприкінці червня під час свого візиту до Києва, заявив, що у темі імпорту сільськогосподарської продукції з України є питання, які потребують вирішення, і на це потрібен певний час. Цей час є необхідним для “уникнення певних негативних явищ”, які мають значний вплив на економіку та суспільство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Смішна” компенсація: словацький міністр розкритикував допомогу ЄС фермерам через імпорт з України

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *