НБУ планує поступово переходити до гнучкішого обмінного курсу: затверджено стратегію

НБУ планує поступово переходити до гнучкішого обмінного курсу: затверджено стратегію

КИЇВ. 29 червня. УНН. Правління Національного банку України затвердило Стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування. Про це УНН повідомляє з посиланням на НБУ.

Цитата

«Сьогодні Правління НБУ затвердило Стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування», – йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що її підготовка є одним зі структурних маяків у межах програми розширеного фінансування з МВФ, виконання якого було передбачено до кінця червня 2023 року.

«Отже, затвердження Стратегії, попередньо погодженої з експертами МВФ, означає виконання Україною чергового структурного маяка», – інформує НБУ.

Стратегія складається з трьох основних напрямів:

· Пом’якшення валютних обмежень;

· Перехід до більшої гнучкості курсу;

· Повернення до принципів інфляційного таргетування.

«Упровадження Стратегії відбуватиметься послідовно та поступово, спираючись на наявність необхідних передумов.Так, наприклад, сформовані належні передумови дали змогу НБУ пом’якшити низку валютних обмежень у червні», – йдеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що передумови для наступних кроків ще формуються.

“Завдяки такому підходу повернення у перспективі до інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом відбуватиметься у впорядкований, консистентний спосіб, що дасть змогу мінімізувати ризики для цінової і фінансової стабільності та максимізувати потенціал для сталого економічного відновлення”, – зазначається в повідомленні.

Доповнення

НБУ пом’якшив валютні обмеження, стосується розрахунку за кредитами.

15 червня Національний банк України також помʼякшував валютні обмеження, а саме – надав можливість переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *