Монетарна політика стане жорсткішою: як у Туреччині намагаються уповільнити інфляцію

Монетарна політика стане жорсткішою: як у Туреччині намагаються уповільнити інфляцію

КИЇВ. 3 липня. УНН. Центральний банк Туреччини заявив, що підвищення процентної ставки минулого місяця стало «першим кроком» циклу жорсткості монетарної політики. Таким чином адміністрація новообраного президента Реджепа Таїпа Ердогана намагається уповільнити інфляцію майже на 40%, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Минулого місяця Центральний банк Туреччини підвищив базову ставку з 8,5% до 15%, намагаючись «якнайшвидше встановити курс на зниження інфляції», зазначають Комітеті з монетарної політики. Це перше підвищення за більш ніж два роки, яке сигналізує про відхід Туреччини від стратегії у стимулюванні економічного зростання за допомогою наднизьких процентних ставок. Це також було перше рішення щодо ставок губернатора Хафізе Гайє Еркана, якого призначив Ердоган після перемоги у президентських виборах у травні.

Туреччина все ще має одну з найнижчих реальних ставок у світі, а ліра впала майже на 10% щодо долара з моменту прийняття рішення, що збільшило втрату цього року до 28%. За словами трейдерів, які очікували більшого підвищення, у понеділок турецькі державні комерційні банки продали 1 мільярд доларів, щоб підтримати валюту.

Додамо

Турецька влада має оприлюднити дані про червневу інфляцію в цю середу. Економісти очікують, що зростання цін дещо сповільниться до 38,9%. Наступне рішення центрального банку щодо ставок прийме 20 липня. До цього монетарна політика в країна була м’якша, через переконання президента, що низькі ставки є найкращим способом боротьби зі зростанням цін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво заводу Baykar в Україні йде за планом, в 2025 році планується завершення робіт – виконавчий директор

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *