Можливість експортувати зерно через води Румунії та Болгарії наразі не обговорюється на офіційному рівні – посол

Можливість експортувати зерно через води Румунії та Болгарії наразі не обговорюється на офіційному рівні – посол

КИЇВ. 20 липня. УНН. Пропозиція експорту продовольства в рамках “зернової ініціативи” через територіальні води Румунії та Болгарії наразі не обговорюється на офіційному рівні. Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

«Давайте внесемо ясність в розуміння маршрутів. Поки що в рамках «зернової ініціативи» існує узгоджений коридор. Він погоджений, і посередники, і країна агресор на це погодилися, й сам зерновий коридор ніхто не відміняв. Пропозиція про використання прибережних держав: Румунії, Болгарії – це я висловив таку пропозицію, як одну з альтернативних ідей, але це поки що не обговорюється на офіційному рівні», – розповів Боднар.

Він нагадав, що Президент України вніс пропозицію до посередників – Туреччини та ООН про те, щоб продовжити зернову ініціативу у тристоронньому форматі, оскільки Україна з угоди не виходили.

«Ми маємо зобов’язання з ООН та Туреччиною, і весь механізм, який був узгоджений може функціонувати у тристоронньому форматі. Оскільки давайте говорити правду, що оскільки росія не була конструктивним учасником самого процесу і її роль зводилася фактично до забезпечення того, щоб вони не атакували порти та кораблі», – сказав Боднар.

Він вважає, що Туреччина та ООН мають повноцінні можливості для інспекції суден та підтвердження, що на тих суден немає ні озброєння, ні якоїсь військової техніки, ні продукції яка не передбачена самою «зерновою угодою».

«Тому у цьому є суть нашої пропозиції про те, щоб продовжувати використовувати те, що ми маємо, але це звичайно не виключає можливості опрацьовувати альтернативні формати, можливості», – сказав Боднар.

Доповнення

Раніше Василь Боднар повідомляв, що як варіант можна розглядати новий маршрут для експорту продовольства в рамках “зернової ініціативи” через територіальні води Румунії та Болгарії.

Речник кремля дмитро пєсков 17 липня заявив про “фактичне припинення” дії “зернової угоди”, посилаючись на нібито невиконання частини домовленостей щодо росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в ООН, Туреччини та України достатньо ресурсів, аби забезпечити функціонування “зернової угоди” за умови наявності політичної волі.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *