МЕА прогнозує зростання цін на нафту, але зниження попиту у 2024 році

МЕА прогнозує зростання цін на нафту, але зниження попиту у 2024 році

КИЇВ. 11 серпня. УНН. У п’ятницю Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що скорочення поставок нафти ОПЕК+ може призвести до виснаження запасів горючої копалини до кінця цього року, що в свою чергу може спровокувати зростання цін, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Скорочення пропозиції, викликане скороченням видобутку нафти з боку ОПЕК та її союзників, разом відомих як ОПЕК+, та зростання світового попиту сприяли ралі цін на нафту, при цьому нафта марки Brent у четвер досягла максимуму понад 88 доларів за барель, що є найвищим показником із січня.

МЕА заявило, о якщо ОПЕК+ продовжить свою політику із скорочення видобутку нафти, то її запаси можуть скоротитися на 2,2 млн барелів на добу у третьому кварталі і на 1,2 млн  у четвертому, “з ризиком подальшого зростання цін”.

МЕА також повідомило, що в липні світове постачання нафти впало на 910 000 барелів на добу частково через різке скорочення видобутку в Саудівській Аравії. Натомість російський експорт нафти в липні залишився стабільним на рівні близько 7,3 млн барелів на добу, повідомляє МЕА.

За прогнозами МЕА, наступного року зростання попиту різко сповільниться до 1 млн барелів на добу, посилаючись на несприятливі макроекономічні умови, відновлення після пандемії ковід та зростання використання електромобілів.

Прогноз зростання попиту МЕА знижений на 150 000 барелів на добу порівняно з минулим місяцем і контрастує з прогнозом ОПЕК, яка в четвер заявила, що попит на нафту зросте на 2,25 млн барелів на добу в 2024 році.

На 2023 рік прогнози МЕА та ОПЕК вже не такі далекі один від одного. МЕА очікує, що попит зросте на 2,2 млн б/д у 2023 році завдяки літнім авіаперевезенням, збільшенню використання нафти в енергетиці та зростанню нафтохімічної активності в Китаї. ОПЕК прогнозує зростання на 2,44 млн б/д. За прогнозами МЕА, цього року попит становитиме в середньому 102,2 млн барелів на добу, причому на Китай припадатиме понад 70% зростання, попри занепокоєння щодо економічного здоров’я найбільшого світового імпортера нафти.

Нагадаємо

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, разом відомі як ОПЕК+, почали обмежувати постачання наприкінці 2022 року, щоб підтримати ринок, а в червні продовжили обмеження до 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна нафти Brent підскочила до цьогорічного максимуму

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *