Компанія Madison, яка представляє ACP, не мала права ініціювати банкрутства компаній GNT Group, адже не є їхнім кредитором – ЗМІ

Компанія Madison, яка представляє ACP, не мала права ініціювати банкрутства компаній GNT Group, адже не є їхнім кредитором - ЗМІ

КИЇВ. 26 червня. УНН. Компанія Madison Pacific Trust Limited, агент інвестиційного фонду Argentem Creek Partners, не мала права ініціювати банкрутства у судах компаній «Олімпекс Купе Інтернейшнл» та «Металзюкрайн корп лтд», які входять до українського холдингу GNT Group, адже взагалі не є їхнім кредитором. Про це редакції видання Delo.ua розповіли представники трудового колективу компаній, пише УНН.

«Кредитували холдинг GNT під корпоративні права від ACP фонди ACP I Trading LLC та Pathfinder Strategic Credit II LP (знаходяться на Кайманових островах). А компанії GNT виступили поручителями та лише надали в заставу частину своїх виробничих активів у порту», – пояснили журналістам у компаніях.

Окрім того, представники трудового колективу звернули увагу журналістів на інші важливі моменти у цій справі.

Так, за їхніми даними, згідно з кредитним договором, спір між сторонами повинен вирішуватись в арбітражному порядку відповідно до Регламенту Лондонського міжнародного комерційного арбітражного суду (LCIA). Тобто, суддя Господарського суду Львівської області Андрій Цікало взагалі не повинен був розглядати справу про банкрутство по суті та мав відмовити заявнику Madison.

Також 7 лютого 2023 року Окружний суд міста Нікосія (Кіпр) ухвалив наказ, який забороняє кредитору ACP та його агенту Madison стягувати борг чи вчиняти інші подібні дії з майном холдингу. Адже спір потрібно розглядати саме в арбітражному суді Лондона. У такому випадку відкривати процедуру банкрутства не можна.

І, нарешті, у судових позовах «не кредитор» Madison виставив вимоги на суму близько 15 млн грн до «Олімпекса» та близько 80 млн грн до «Металзюкрейн». Новопризначені підконтрольні директори від кредитора – юристи Hillmont Partners Ігор Кулак («Олімпекс») та Андрій Дашо «(Металзюкрейн») – без заперечень визнали заборгованість перед Madison, а також заявили, що компанії не здатні погасити заборгованість через відсутність коштів у необхідному обсязі.

Натомість представники трудових колективів компаній стверджують, що на рахунках було більше коштів, ніж заявлено до сплати (свої твердження підтверджують банківськими виписками). Тобто, вони були платоспроможними.

Нагадаємо, інвестиційний фонд ACP у грудні 2022 року, під час війни з рф, оголосив про примусове стягнення боргу з холдингу GNT Group. Тоді ж, за допомогою Madison Pacific Trust Limited він змінив директорів трьох українських компаній: «Олімпекс Купе Інтернейшнл», «Металзюкрайн корп лтд» та «Зерновий перевантажний комплекс «Інзерноекспорт». Керувати стивідорним бізнесом призначили львівських юристів від юркомпанії Hillmont Partners. Адресу реєстрації компаній змінили з Одеси на Львів.

Як раніше припустили журналісти «Бізнес Цензору», така зміна знадобилась ACP, щоб скористатися зв’язками юристів у львівській судовій системі.

У лютому Господарський суд Львівської області відкрив провадження у справі про банкрутство «Олімпекс Купе Інтернейшнл». А у березні – про банкрутство «Металзюкрайн корп лтд». Обидва рішення ухвалив суддя Андрій Цікало.

«Свої» контрольовані директори Джона Паттона, регіонального директора американського фонду Argentem Creek Partners (ACP), «злили» в суді щодо банкрутства працюючі компанії українського холдингу GNT Group з їх трудовими колективами, поставивши під ризик контракти та відвантаження українського зерна на експорт під час війни», – пише Delo.ua.

Наразі трудовий колектив GNT Group оскаржує ці рішення як незаконні. Зараз справи по обидвох компаніях перебувають у Західному апеляційному господарському суді.

Чергове засідання цього суду (судді Віра Гриців, Оксана Зварич та Ірина Малех) має відбутися 27 червня цього року.

Як заявили у ЗМІ GNT Group, через рейдерські дії ACP, у тому числі відкриття банкрутства, у січні-лютому 2023 року холдинг втратив частину контрактів з контрагентами – міжнародними трейдерами. Зокрема, вони відмовилися від контрактів на перевалку через портовий термінал та від трейдерських операцій з GNT Group за попередніми приблизними оцінками на щонайменше 0,5 млн тонн зерна.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *