Катастрофічне обміління Каховського водосховища: розробляється план усунення наслідків

Катастрофічне обміління Каховського водосховища: розробляється план усунення наслідків

КИЇВ. 3 липня. УНН. Після підриву окупантами Каховської греблі Дніпро повернулось у межі свого русла, але рівень води продовжує падати. Профільні служби працюють над проектами щодо усунення наслідків і мінімізації шкоди завданої екоцидом, пише УНН з посиланням на Укргідроенерго.

Деталі

Зазначається, що середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС дорівнює 12,17 м БС. Укргідроенерго з проєктним інститутом відпрацьовують варіанти забезпечення функціонування ДніпроГЕСу в Запоріжжі – без обмежень та на повну потужність.

Каховське водосховище катастрофічно обміліло після затоплення, спричиненого підривом російськими окупантами Каховської ГЕС. Дніпро повернувся у межі старого русла, а дно водосховища перетворилось на пустелю.

Для розв’язання проблем з водопостачанням чотирьох областей України та Криму, а також повернення маневрових потужностей для регулювання пікових навантажень, в тому числі сонячних і вітрових електростанцій у Херсонській та Миколаївській областях Укргідроенерго спільно з проєктним інститутом розробляють проєкт тимчасових водопідпірних споруд (перемичок) Каховського водосховища у верхньому і нижньому бʼєфах.

В Укргідроенерго також продовжують працювати над підготовкою ГЕС та ГАЕС до осінньо-зимового періоду 2023-2024. Зокрема, триває відновлення втрачених внаслідок ракетних обстрілів потужностей з урахуванням безпекових питань.

Доповнення

За даними НАЕК “Енергоатом”, у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС фіксується незначне зниження рівня води, але ситуація стабільна і контрольована.

Сума прямих збитків, спричинених підривом Каховської ГЕС, становить щонайменше 2 млрд доларів. Ідеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідки підриву дамби: в Офісі Президента показали обміліле Дніпро в районі Дніпровської ГЕС

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *