Генсек ООН жалкує про рішення росії не брати участь у зерновій угоді

Генсек ООН жалкує про рішення росії не брати участь у зерновій угоді

КИЇВ. 17 липня. УНН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш «глибоко шкодує» про рішення росії припинити реалізацію Чорноморської ініціативи, зокрема відкликати гарантії безпеки судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. Про це він заявив, перед журналістами в штаб-квартирі ООН, передає УНН.

Цитата

«Я глибоко шкодую про рішення росії припинити реалізацію Чорноморської ініціативи, зокрема відкликати гарантії безпеки судноплавства в північно-західній частині Чорного моря», – сказав Гутерріш.

Деталі

Ця ініціатива, за словами глави ООН, забезпечила безпечний експорт понад 32 мільйонів тонн продовольчих товарів з українських портів.

Всесвітня продовольча програма відвантажила понад 725 000 тонн для підтримки гуманітарних операцій, які дали змогу запобігти голоду в Афганістані, країнах Африканського Рогу та Ємені.

«Чорноморська ініціатива разом із Меморандумом про взаєморозуміння щодо сприяння експорту російських продуктів харчування та добрив стали рятувальним колом для глобальної продовольчої безпеки та маяком надії в неспокійному світі», – наголосив Гутерріш.

Повідомляється, що ухваливши рішення про припинення дії Чорноморської ініціативи, російська федерація також припинила своє зобов’язання «сприяти безперешкодному експорту продовольства, соняшникової олії та добрив із контрольованих Україною чорноморських портів», як зазначено в пункті 1 Меморандуму про взаєморозуміння між російською федерацією та Організацією Об’єднаних Націй.

«Зрештою, участь у цих угодах є вибором (конкретної країни), – визнав Гутерріш, – але в людей, яким доводиться боротися за виживання, і в країн, що розвиваються, вибору немає. Сотні мільйонів людей стикаються з голодом, а споживачі – з глобальною кризою вартості життя».

Цим людям і доведеться розплачуватися за рішення росії припинити реалізацію Ініціативи, попередив глава ООН. Він повідомив, що вже сьогодні вранці на світових ринках підскочила ціна на пшеницю.

Доповнення

Речник кремля дмитро пєсков заявив, що Чорноморські домовленості, які дозволяють експорт українського зерна Чорним морем, “фактично припинили” свою дію сьогодні, посилаючись на нібито невиконання частини домовленостей щодо росії.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у понеділок, що, незважаючи на сьогоднішню російську заяву стосовно зернового коридору, вважає, що президент росії володимир путін хоче продовження угоди.

росія заявила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи та розформування СКЦ у Стамбулі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що навіть після виходу росії із зернової угоди потрібно робити все, щоб Україна могла використовувати Чорноморський коридор. До Києва звернулися компанії, власники кораблів. Усі готові продовжувати постачання зерна за умови, що Україна відпустить, а Туреччина пропускатиме кораблі.

.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *