“Дружба та братство – найбільше багатство”: Набір срібних пам’ятних монет у вигляді серця випустять до Дня Незалежності України

“Дружба та братство – найбільше багатство”: Набір срібних пам’ятних монет у вигляді серця випустять до Дня Незалежності України

КИЇВ. 11 серпня. УНН. Національний банк України та Національний банк Польщі випустять спільний набір із двох срібних пам’ятних монет “Дружба та братство – найбільше багатство”. Монети ввійдуть в обіг, 24 серпня, до Дня Незалежності України. Про це повідомили в Національному Банку України, пише УНН.

Цитата

“З початку повномасштабного вторгнення польський народ одним із перших підтримав Україну, продемонструвавши гуманізм та щиросердність, солідарність та партнерство. …. Окрема вдячність – за реалізацію цього нумізматичного проєкту, що дав змогу втілити у монетах історію нашої спільної боротьби за європейські цінності, збереження незалежності України та увічнення українсько-польського братерства”. – сказав Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Деталі

Набір складається з двох срібних пам’ятних монет: української та польської. Разом вони утворюють символічну фігуру у формі серця. Їх номінал – 10 гривень та 10 злотих.
Загальний тираж набору – до 10 тисяч штук (по п’ять тисяч штук для кожної країни). Половину тиражу монет виготовив Банкнотно-монетний двір НБУ, іншу половину – Польський монетний двір (Mennica Polska S.A. – ред.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Винищувачі зла”: відсьогодні можна придбати нову воєнну марку від Укрпошти

Національний банк Польщі планує передати усю свою виручку від продажу цих монет Україні, в якості безповоротної гуманітарної фінансової допомоги.

Про дизайн монет

На аверсах – зображені стрічки в кольорах стягів України та Польщі, які оздоблені гербами обох країн.

У нижній частині монет – стилізовані зображення людських фігур, що символізують поточну ситуацію в обох країнах: на українській монеті – війну, її жахи та опір українського народу; на польській – допомогу, підтримку та співчуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ введе в обіг монету номіналом у 10 гривень, присвячену воїнам ППО 

На реверсах – зображено символічні постаті українця і поляка, які сидять за одним столом, накритим скатертиною, і діляться хлібом та вином.

При з’єднанні двох монет разом, орнамент у нижній частині утворює квітку – символ надії, життя та розвитку.

Створив дизайн цих пам’ятних монет заслужений художник України Володимир Таран.

Де придбати

В Україні придбати набір із двох срібних пам’ятних монет “Дружба та братство – найбільше багатство” можна буде з 31 серпня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а також у банків-дистриб’юторів (АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ посилює вимоги до резервів банків

Підкріплення монетами банків-дистриб’юторів Національний банк України здійснюватиме поступово, у міру їх виготовлення Банкнотно-монетним двором НБУ.

Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу набору будуть повідомлення на офіційних сайтах банків-дистриб’юторів.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *