Бізнес третій місяць поспіль позитивно оцінює свої перспективи – НБУ

Бізнес третій місяць поспіль позитивно оцінює свої перспективи - НБУ

КИЇВ. 3 липня. УНН. Бізнес третій місяць поспіль позитивно оцінив результати та перспективи своєї діяльності. Про це свідчать результати щомісячного опитування НБУ щодо індексу очікувань ділової активності, пише УНН.

Деталі

“Бізнес, адаптувавшись до складних умов повномасштабної війни, третій місяць поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності”, – ідеться у повідомленні.

Як вказано, у червні цей індекс залишився вище нейтрального рівня, підвищившись до 50,8 порівняно з 50,5 у травні. Цьому, як пояснюють у НБУ, сприяли зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію, поступове налагодження виробничих та логістичних ланцюгів, поліпшення інфляційних і курсових очікувань та пожвавлення внутрішнього попиту.

Як повідомляється, підприємства будівництва мали найоптимістичніші оцінки завдяки сприятливим погодним умовам, потребі в розширенні західної логістики, будівництві та відновленні доріг.

Підприємства торгівлі вчетверте поспіль надали позитивні оцінки завдяки сталим споживчим настроям, збільшенню пропозиції товарів та сповільненню темпів інфляції.

Підприємства промисловості поліпшили оцінки завдяки зниженню темпів зростання витрат на сировину та енергію, відновленню виробничих та логістичних ланцюгів, уповільненню темпів інфляції.

Підприємства сфери послуг другий місяць поспіль єдині серед інших секторів зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив, зважаючи на низьку платоспроможність населення, слабкий попит та проблеми з логістикою, зауважили в Нацбанку.

Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, і надалі зберігають високі очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг.

Водночас оцінки щодо зайнятості були неоднорідними. Респонденти сфер будівництва та послуг уперше за тривалий час очікували на збільшення загальної чисельності працівників, натомість підприємства промисловості та торгівлі – на зменшення.

Довідково 

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 22 червня 2023 року. В опитуванні взяло участь 491 підприємство.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *