Бізнес прогнозує ріст цін після здорожчання електрики та пального

Бізнес прогнозує ріст цін після здорожчання електрики та пального

КИЇВ. 1 серпня. УНН. Бізнес після трьох місяців позитивних очікувань у липні погіршив оцінку результатів своїх підприємств і прогнозує здорожчання продукції і послуг, на тлі зміни цін на електроенергію та повернення довоєнних податків на пальне, повідомили у вівторок у НБУ на основі даних опитування, пише УНН.

Деталі

“Бізнес у липні стримано оцінив результати діяльності своїх підприємств у найближчій перспективі після трьох місяців поспіль позитивних очікувань. У липні індекс очікувань ділової активності знизився нижче нейтрального рівня”, – повідомили у НБУ.

На очікування респондентів, як вказано, несприятливо вплинули:

  • перегляд ціноутворення для підприємств на ринку електроенергії;
  • повернення до довоєнного оподаткування цін на пальне;
  • зупинення “зернового коридору”;
  • посилення обстрілів інфраструктурних об’єктів;
  • значний дефіцит кваліфікованих кадрів.

Як повідомляється, зміни наступні:

  • Підприємства промисловості після чотирьох місяців оптимістичних оцінок очікують погіршення своїх економічних результатів.
  • Підприємства будівництва зберегли позитивні оцінки результатів своєї діяльності завдяки пожвавленню діяльності в будівництві доріг, мостів, тунелів і трубопроводів, а також сезонному фактору.
  • Підприємства торгівлі також позитивно оцінили результати своєї діяльності завдяки насиченню ринку товарами та сповільненню темпів інфляції.
  • Підприємства сфери послуг зберегли найстриманіші оцінки своїх економічних перспектив серед інших секторів економіки, зважаючи на блокування “зернового коридору”, зростання цін на пальне та зниження попиту через слабку платоспроможність населення.

“Більшість опитаних респондентів налаштовані на підвищення цін на власну продукцію та послуги внаслідок зростання закупівельних цін. Оцінки щодо зайнятості стримані. Збільшення персоналу очікують лише підприємства торгівлі. Керівники підприємств будівництва не очікують змін. Натомість респонденти промисловості та сфери послуг прогнозують зменшення чисельності працівників”, – зазначили у НБУ.

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 24 липня 2023 року. В опитуванні взяло участь 490 підприємств. Результати опитувань відображають лише думку респондентів, а не оцінки НБУ.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *