Українська історія: глобальна ініціатива – Тімоті Снайдер, Ярослав Грицак та Сергій Плохій заснували новий проєкт

Тімоті Снайдер, Сергій Плохій, Ярослав Грицак та інші започаткували проєкт «Українська історія: глобальна ініціатива»

Тімоті Снайдер, Сергій Плохій, Ярослав Грицак та Віктор Пінчук © Фонд Віктора Пинчука Проєкт зосередиться на вивченні глибинної історії нашої країни.

90 істориків, серед яких Тімоті Снайдер, Сергій Плохій та Ярослав Грицак, приєдналися до проєкту «Українська історія: глобальна ініціатива», метою якого є вивчення глибинної історії нашої країни. Проєкт, ініціатором створення якого став Віктор Пінчук, розраховано на три роки, за які історики та їхні колеги зі всього світу проведуть десятки незалежних досліджень. Вони охоплять часи починаючи з передісторії українських земель і до сьогодення.

Історія України займає у світовій настільки ключове місце, що це буває важко усвідомити і визнати. Тому війна, яку розв’язала Росія проти нашої країни, пов’язана  з більш масштабними процесами в світовій економіці та політиці.

«Українська історія: глобальна ініціатива» буде використовувати передові міждисциплінарні підходи та нові технології для пошуку нового емпіричного і концептуального осмислення. Зокрема, будуть досліджуватися початок розселення людства, поширення індоєвропейських мов, відносини між класичною Грецією та Чорноморським регіоном, Європа епохи вікінгів, стосунки між Візантією та Києвом, а також сучасні питання націєтворення та імперії. Це має допомогти знайти відповіді на такі основоположні запитання, як «Хто ми?», «Як уможливилась нація?».

Тімоті Снайдер

Тімоті Снайдер

«Ця ініціатива залучатиме фахівців із різних дисциплін з усього світу, які працюватимуть з використанням як традиційних методів, так і нових технологій, що допомагатиме нам досліджувати глибоке минуле. “Україну” тут слід розуміти в дуже широкому контексті, як її землі та народи, які заселяли їх від самого початку. Можна багато цікавого сказати про походження мови, про бронзову добу, про середньовіччя, про сучасність  від амазонок до вікінгів. Україна — це територія, де наше стандартне уявлення про історію може бути переглянуте і збагачене», – заявив Тімоті Снайдер.

Мета проєкту – створення глибинної історії земель сучасної України і народів, які їх населяли. Завдяки використанню нових технологій Ініціатива створюватиме нову міждисциплінарну модель історії і стане спільною роботою близько 50 українських та 40 міжнародних науковців. Вони розроблятимуть близько 70 тем, досліджуючи їхні зв’язки та взаємозалежність.

«Українська історія: глобальна ініціатива» – це благодійна організація, яка регулюватиметься Комісією з питань благодійності Англії та Уельсу. Проєктом керуватиме незалежна Рада директорів, до складу якої входять, зокрема:  історикиня та лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум, митрополит-архієпископ Української Католицької Архиєпархії Філадельфії Борис Ґудзяк,  поет та новеліст Сергій Жадан, журналістка, співзасновниця та головна редакторка ZN.UA Юлія Мостова та засновник ініціативи, бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук. Головою Ради директорів став політик та дипломат Карл Більд.

«Наше покоління має унікальний шанс взяти участь у розбудові нашої країни. Але для цього нам потрібно зрозуміти, хто ми є. Останні чотири роки я працював над ідеєю платформи для дослідження історії – мультидисциплінарної, від найдавніших часів до сьогодення, на територіях, які сьогодні є Україною. Я дуже радий, що ми нарешті почали. Видатні науковці, які вивчають історію України, будуть також досліджувати, як по-новому писати національну історію. Незалежна благодійна організація, якою керують визначні особистості, та  міжнародна академічна консультативна рада, що складається з видатних істориків, забезпечать найвищі стандарти. Через війну цей проєкт набув нової актуальності. Я не знаю, якими будуть його результати, але я впевнений, що вони дадуть безліч спростувань російських викривлень історії. Ця робота буде особливо потужною тому, що її буде створено в атмосфері свободи, обміну думками, критичних обговорень», – заявив Віктор Пінчук.

До міжнародної академічної консультативної ради ініціативи ввійшли, зокрема, Сергій Плохій, Ярослав Грицак, Юваль Ной Харарі, Рорі Фіннін та інші. Її головою є Тімоті Снайдер.

Презентація проєкту відбулася у Британському музеї,  під час неї пройшла також дискусія на тему «Україна і світ: переосмислення історії».

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *