Скіфське золото в Україні – у Києві показали частину повернутих коштовностей – фото

У Києві презентували частину повернутого в Україну «скіфського золота»

“Скіфське золото” показали у Києві © Міністерство культури та інформаційної політики України До колекції увійшло 565 предметів, які повернули з Нідерландів.

У Музеї історичних коштовностей України на території Києво-Печерської лаври відбулася презентація окремих артефактів з колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря». Вони повернулися з Нідерландів. До деокупації Криму «Скіфське золото» тимчасово зберігатиметься у Скарбниці Музею, повідомляє Міністерство культури і інформаційної політики. 

У презентації взяли участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра та Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол. 

«”Скіфське золото” — найбільш коштовна українська колекція, яку росіянам так і не вдалося привласнити. Повернення колекції, яка по праву належить Україні, має стати початком повернення викрадених Росією артефактів та частиною майбутньої репарації країни-агресорки. Віримо, що після повернення Криму артефакти повернуться додому. Вдячні світовій спільноті, яка солідарна з Україною», — сказав Ростислав Карандєєв.

У колекції зібрано коштовності з чотирьох кримських музеїв: «Центрального музею Тавриди», «Керченського історико-культурного заповідника»,  «Національного заповідника Херсонес Таврійський» та «Бахчисарайського історико-культурного заповідника». 

Міністерство культури і інформаційної політики

Міністерство культури і інформаційної політики

У 2014 році понад дві тисячі експонатів з колекцій Національного музею історії України та музеїв Криму було передано на виставку в Амстердам. Після завершення виставки коштовності Національного музею історії України повернули до Києва. Але повернути цінності кримських музеїв на окупований Росією півострів було неможливо. Проте музеї Криму, які де-факто контролює влада Росії, наполягали саме на цьому. У Нідерландах розпочався судовий процес, який тривав майже 10 років.

«Для мене це надзвичайна честь, адже я брала участь в усіх судових засіданнях. Українська делегація була потужно представлена музейниками. Нас намагались звинуватити в політизації процесу. Зрештою рішення суду було на боці України. Цей кейс вчить нас одному, якщо не зупинити агресію, вона збільшиться у просторі. Справедливість має бути відновлена, і РФ має бути покарана», — зазначила Еміне Джапарова.

За остаточним рішенням Верховного суду Нідерландів, Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона 111,689 євро з нарахуванням відсотків за весь час збереження колекцій кримських музеїв. Але музей відмовився стягувати гроші за зберігання. 

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *