Каннський кінофестиваль 2024 – головою журі кіноогляду стала Грета Гервіг

Режисерка «Барбі» Грета Гервіг очолить журі 77-го Каннського кінофестивалю

ЇЇ останній повнометражний фільм «Барбі» став найбільшим успіхом року і зробив Грету Гервіг найприбутковішою жінкою-режисером в історії. © @Greta Gerwig Updates/Twitter Вона стане першою жінкою-режисером із США, яка очолить міжнародне журі Канн.

Організатори Каннського кінофестивалю повідомили, що головою міжнародного журі стане американська режисерка Грета Гервіг. Цього року вона побила світові рекорди завдяки фільму «Барбі», повідомляють на сайті кінофестивалю.  

«Це очевидний вибір, адже Грета Гервіг так сміливо втілює оновлення світового кінематографа, для якого Канни щороку стають і предтечею, і рупором. Вона також є представницею епохи, яка руйнує бар’єри та змішує жанри, тим самим підносячи цінності інтелекту та гуманізму», — зазначили президентка фестивалю Айріс Кноблох та генеральний делегат Тьєррі Фремо.

Гервіг стала першою жінкою-режисером з США, другою жінкою-режисером (після Джейн Кемпіон у 2014 році) та другою американкою (після акторки Олівії де Хевілленд в 1965 році), яка очолила журі Каннського фестивалю.

Менш ніж за 15 років Грета Гервіг здобула визнання в американському та світовому кінематографі. Як зазначають на сайті кінофестивалю, Грета Гервіг примудряється поєднувати те, що раніше вважалося несумісним: знімати артхаусні блокбастери, скорочувати розрив між мистецтвом та індустрією, вправно та глибоко досліджувати сучасні феміністичні проблеми, а також заявляти про свої вимогливі мистецькі амбіції зсередини економічної моделі, яку вона приймає, щоб краще використовувати. 

«Я люблю фільми, я люблю їх зімати, я люблю ходити на них, я люблю говорити про них. Як сінефілка (фанатка кіномистецтва — ред.) вважаю, що Канни завжди були вершиною того, чим може бути універсальна мова кіно. Бути в місці вразливості, в темному кінотеатрі, наповненому незнайомими людьми, дивитися новий фільм — це моє улюблене місце. Я вражена, схвильована і смиренно служитиму на посаді президентки журі Каннського кінофестивалю. Я не можу дочекатися, щоб побачити, які подорожі чекають на всіх нас!», — прокоментувала Грета Гервіг.

Найперша сольна робота режисерки «Леді Берд» була номінована на премію «Оскар» у п’яти номінаціях, у тому числі за найкращу режисуру. Її другий фільм «Маленькі жінки» також був номінований і переміг в шести категоріях на премії «Оскар». ЇЇ останній повнометражний фільм «Барбі» став найбільшим успіхом року і зробив Грету Гервіг найприбутковішою жінкою-режисером в історії.

Нагадаємо, що голлівудська асоціація іноземної преси оголосила номінантів кінопремії “Золотий глобус” у 27 категоріях. Фільм «Барбі» номіновано в категорії «Найкращий фільм у жанрі мюзикл або комедія», «Найкращий режисер», «Найкращий сценарій» та «Найкраща жіноча роль у фільмі жанру мюзикл або комедія».

Чому фільм заборонили в деяких країнах Близького Сходу, а американські консерватори та трампісти від нього розлютилися? Чому ця стрічка не просто фільм, а політичний маніфест, аналізує Анна Бродські-Кроткіна у статті «Барбі проти Трампа».

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *