Фільм Фотофобія про метро Харкова на початку війни нагородили на Варшавському кінофестивалі

Діти підземки: деталі фільму

© Скріншот ZN.UA Стрічка стала найкращою документалкою Варшавського кінофестивалю. 

Фільм про дітей з харківського метро, яке на початку війни перетворилось на бомбосховище, здобув нагороду Варшавського кінофестивалю. Йдеться про картину «Фотофобія», яку визнали найкращим документальним фільмом. 

Робота «Фотофобія» розкриває історію дружби двох дітей, які в закритому просторі намагаються створити видимість дитячого буденного життя.

Вагони призупинених поїздів перетворюються на дитячий майданчик, а саме метро – простором для усвідомлення нових реалій. 

“Звідки веселі діти харківських підвалів?

Діти, що живуть у глибинах метрополітену…

Світ, який усе це бачив – посивів і постарів

Але любов – це робота і нам робити цю роботу щоденну”. 

Нагадаємо, раніше Сергій Жадан оприлюднив поезію і кліп про дітей з Харкова, які опинилися в ситуації, схожій до сюжету “Фотофобії”. 

В синопсис цей  фільм описують так:

“Холодного лютневого ранку 12-річний Микита з родиною приїжджає на станцію харківського метро, щоб сховатися від страшної війни, що вирує надворі. Для родини Микити денне світло ー синонім смертельної небезпеки, тому хлопчику не дозволяють виходити назовні.

Живучи під постійним світлом неонових вогнів, та безцільно блукаючи по покинутих вагонах і повних платформах, Микита зустрічає 11-річну Віку, і перед ним відкривається новий світ. Коли їхній зв’язок зміцнюється, діти знову знаходять сміливість відчути сонце на своїх обличчях”. 

Вперше представлений на Венеційському кінофестивалі, фільм  словацьких режисерів Івана Остроховського і Павола Пекарчика є спільним виробництвом Словаччини, Чехії та України. Він також номінований на  “Оскар”-2024.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *