Зрив зернової угоди може підвищити світові ціни на 15% – МВФ

Зрив зернової угоди може підвищити світові ціни на 15% – МВФ

КИЇВ. 26 липня. УНН. Світові ціни на зерно можуть зрости на 15% через вихід росії з Чорноморської зернової ініціативи. Про це йдеться у дослідженні Міжнародного валютного фонду, пише УНН.

Деталі

Головний економіст МВФ П’єр-Олів’є Гурінша заявив, що Чорноморська зернова угода зіграла “дуже важливу роль” у забезпеченні значних поставок зерна з України, пом’якшуючи ціновий тиск на продовольство.

Також МВФ прогнозує, що глобальна інфляція впаде до 6,8% у 2023 році порівняно із 8,7% у 2022 році. У 2024 році загальна інфляція сягне 5,2%.

Контекст

Зернова угода про дозвіл експорту українського зерна через Чорне море була укладена в липні 2022 року, а Туреччина виступила посередником угоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кремлі заговорили, що готові повернутись до зернової угоди, але на своїх умовах

Угода дозволила Україні експортувати близько 33 мільйонів тонн зерна морем і виявилася важливим чинником глобальної продовольчої безпеки.

Припинення дії угоди може спричинити особливий тиск на Північну Африку, Близький Схід і Південну Азію – регіони, які найбільше залежать від українського зерна.

25 липня Європейський Союз заявив, що готовий експортувати майже всю українську сільськогосподарську продукцію через «шляхи солідарності» — залізничне та автомобільне транспортне сполучення через країни-члени ЄС, які межують з Україною.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *