Україна може заборонити імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини

Україна може заборонити імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Якщо Польща Словаччина та Угорщина не погодяться зняти односторонню заборону на імпорт української агропродукції – Україна готова вводити дзеркальні або взаємні торгові обмеження. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає УНН

Цитата

“Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн”, – повідомив Шмигаль.

Деталі

Шмигаль нагадав, що минулого тижня Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського продовольства. Проте Польща, Словаччина та Угорщина – вдалися до односторонньої блокади.

“Це удар по нашій економіці, по самих принципах роботи Євросоюзу, по світовій продовольчій безпеці. Україна буде позиватися у Світову організацію торгівлі проти цих трьох країн.

Одночасно Уряд України пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс. Україна впровадить ефективні заходи контролю та верифікації за експортом 4-х груп товарів.

Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція – це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до 5 держав-членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією”, – наголосив Шмигаль.

Разом з тим, він додав, що Україна подала формальний запит до Польщі, Угорщини, Словаччини про порушення норм СОТ.

“… починаємо антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері”, – резюмував Прем’єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейські продукти витісняють вітчизняні з полиць магазинів – очільник “Укрхарчопрому”

Нагадаємо

15 вересня 2023 року Єврокомісія повідомила, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, викривлення ринку у п’яти державах-членах, які межують з Україною, було усунене. У зв’язку з цим Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати своє рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Разом з цим Єврокомісія зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах.

Водночас 15 вересня 2023 року Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Відповідно до цього, Україна подала до СОТ позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини, які заборонили імпорт української агропродукції.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *