У Мінфіні кажуть про загрозу бюджетної “діри” в 29 млрд дол. без підтримки союзників – Politico

У Мінфіні кажуть про загрозу бюджетної "діри" в 29 млрд дол. без підтримки союзників - Politico

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Україні загрожує бюджетна “діра” у 29 мільярдів доларів у 2024 році без подальшої фінансової підтримки з боку союзників. Про це з посиланням на слова міністра фінансів України Сергія Марченка повідомляє Politico, пише УНН.

Видання пише, що Верховна Рада цього тижня, як очікується, ухвалить держбюджет України на 2024 рік, але, як стверджується, Марченко заявив, що Києву загрожує “діра” у 29 мільярдів доларів без подальшої підтримки з боку союзників.

Цитата

“Збереження макроекономічної стабільності дуже важливе, тому що крім війни ми мали б економічну кризу. Якщо Україна опиниться в кризі, це матиме побічні ефекти в ЄС”, – сказав Марченко.

Як заявив очільник Мінфіну, Україна потребує термінової допомоги і відкрита для реформ, зокрема, в антикорупційній сфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2024: доходи до другого читання пропонують збільшити на 22 млрд грн

«Ми готові до обговорення, але не готові до того, що це може стати причиною затримки надання підтримки Україні. Нам потрібні гроші з початку наступного року», – заявив Марченко.

Міністр попередив, що затримки будуть проблематичними не тільки для України, а й для ЄС.

«Наслідки економічної кризи будуть дуже, дуже травматичними не тільки для України, а й для всієї Європи, тому що це може мати наслідки і для Європи, у зв’язку з міграцією, через побічний ефект, через величезне зростання цін у всій Європі, особливо на деякі харчові продукти, а також, можливо, знову на нафту і газ», – розповів Марченко.

Як повідомляється, Марченко також попросив союзників направити в Україну близько 300 мільярдів доларів російських активів, заморожених країнами G7 на початку війни.

«Для України є законним пріоритетом отримання цих російських заморожених активів для відновлення України», – сказав він.

Доповнення

17 жовтня Європарламент підтримав пропозицію про створення українського фонду (Ukraine Facility) обсягом до 50 млрд євро для підтримки України протягом 2024-2027 років. Тепер відповідне рішення має пройти тристороннє обговорення між Європейським парламентом, Радою ЄС та Європейською комісією, після чого його буде передано на розгляд парламентам країн-членів ЄС.

Програма Ukraine Facility має створити фундамент для швидкого відновлення та розвитку української економіки.

Невід’ємною складовою програми має стати План України. План України міститиме програму пріоритетних реформ і ключових кроків для забезпечення розвитку економіки, відновлення та модернізації, а також наближення вступу України до ЄС.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *