Перевершить торішній: зернова асоціація дала прогноз нового врожаю

Перевершить торішній: зернова асоціація дала прогноз нового врожаю

КИЇВ. 4 серпня. УНН. Українська зернова асоціація (УЗА) покращила прогноз врожаю 2023 року на 7,8 млн тонн – до 76,8 млн тонн зернових та олійних, свідчасть оприлюднені у четвер дані УЗА, пише УНН.

Деталі

“Українська зернова асоціація оновила оцінку потенційного врожаю 2023 року, збільшивши її на 7,8 млн т – до 76,8 млн т зернових та олійних. У 2022 році врожай, за оцінкою УЗА, сягнув 73,8 млн т зернових та олійних”, – вказано у повідомленні.

Покращення прогнозу цьогорічного врожаю в асоціації пояснили “сприятливими погодними умовами і кращою врожайністю культур, аніж очікувалося, хоча засіяні площі менші у порівнянні з минулим роком на 2,2 млн га”.

Експорт з України за цих умов в новому сезоні 2023/2024, оцінюють в УЗА, потенційно може становити майже 48 млн т. В минулому сезоні, за оцінкою УЗА, експорт сягнув 58 млн т. Виручка України від експорту зернових, олійних та олії сягнула за минулий маркетинговий рік сягнула близько 20 млрд дол., вказали в асоціації.

“Загалом експорт зернових та олійних в новому 2023/2024 МР можна очікувати на зазначеному рівні, якщо Україна зможе експортувати через свої чорноморські порти, а також за умови покращення і здешевлення логістики альтернативних маршрутів, зокрема й Дунайського шляху”, – вказують в УЗА.

Утім, зазначають в асоціації, в умовах блокування росією судноплавства в Чорному морі та її атаки на портову інфраструктуру, вкрай важливо зробити альтернативні маршрути експорту близькими до вартості логістики морем. 

Нагадаємо

Українська зернова асоціація офіційно звернулась до виконавчого віце-президента, комісара з питань торгівлі Європейської комісії Валдіса Домбровскіса щодо оптимізації альтернативних маршрутів експорту зерна з України до європейських портів з подальшим відвантаженням до третіх країн. Оскільки через зрив російською федерацією Чорноморської зернової ініціативи Україна зіткнулися з потребою додатково збільшити пропускну спроможність “Шляхів солідарності” приблизно на 1-1,5 млн тонн зерна на місяць.

Це можна зробити за рахунок експорту зерна через порти країн Балтії, Німеччини, Нідерландів, Хорватії, Італії та Словенії. Наразі ці маршрути мало задіяні через складність і вартість логістики порівняно з іншими маршрутами. Тому УЗА запропонувала запровадити “зелені коридори” для української сільськогосподарської продукції до згаданих портів. Для реалізації цього проекту санітарний, фітосанітарний та ветеринарний контроль пропонується проводити вже на території країни призначення. Також Асоціація пропонує для європейських перевізників запровадити субсидії, аби компенсувати додаткові витрати на транзитні перевезення. Окрім того, для портів пропонується запровадити часткову компенсацію так званих “портових витрат на українське зерно”.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *