Слова 2023 – які слова обрали Кембриджський, Оксфордський словники, а також Collins і Merriam-Webster

Підбиваємо підсумки: слова 2023 року

Цього року на популярність слів впливав розвиток штучного інтелекту © collinsdictionary.com Цього разу слова року були пов’язані з розвитком штучного інтелекту.

Провідні словники світу підбили підсумки року і назвали слова, які визначали 2023-й, що минає. Деякі з них були пов’язані з розвитком штучного інтелекту, а деякі – абсолютно незвичні вухам українців.

Словом року упорядники словника назвали абревіатуру AI (ШІ, «штучний інтелект»). Там наголосили, що наприкінці 2022 року «у суспільну свідомість увірвалася революційна мовна модель на базі штучного інтелекту» ChatGPT. Окрім чарівності, вона принесла із собою і значне занепокоєння.

Словник визначає термін штучний інтелект як “моделювання ментальних процесів людини за допомогою комп’ютерних програм”.

Кембриджський словник

Укладачі цього словника назвали словом року «галюцинувати». Але, як це не дивно, це слово також пов’язане зі штучним інтелектом.

Там зазначили, що цього року слово «галюцинувати» набуло нового значення. Укладачі словника зазначили, що коли штучний інтелект галюцинує, він виробляє неправдиву інформацію.

Оксфордський словник

Словом року за версією укладачів цього словника стало rizz, яке утворилося при скороченні слова “харизма” (charisma).

Rizz також можна використовувати як дієслово, наприклад, у словосполученнях “to rizz up”, що означає “залучати, спокушати або розмовляти (з людиною)”. За словами мовних експертів, поширення слова в інших частинах мови може свідчити про те, що слово стає дедалі популярнішим.

Словник Merriam-Webster

Укладачі цього словника назвали словом року «автентичний». І тут теж не обійшлося без штучного інтелекту.

Термін “автентичний” має кілька значень, зокрема “не фальшивий”, синонім “справжнього і фактичного”, а також “вірний власній особистості, духу чи характеру”. Слово набуло популярності на тлі поширення використання штучного інтелекту, уваги до ідентичності, впливу попкультури та соціальних мереж.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *