Сергій Параджанов засудження – режисера реабілітували через 50 років після судилища

Сергія Параджанова реабілітували через 50 років після судилища

Сергія Параджанова реабілітовано через 50 років © Parajanov Vartanov Institute 9 січня виповнюється 100 років з дня народження режисера.

Національна комісія з реабілітації за поданням Український інститут національної пам’яті (УІНП) реабілітувала українського режисера вірменського походження Сергія Параджанова. Про це повідомив голова УІНП Антон Дробович.

Він додав, що особливо приємно розповідати такі новини у 100-річний ювілей режисера, який народився 9 січня 1924 року.

«На своєму останньому засіданні в грудні 2023 року, Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам’яті реабілітувала видатного кінорежисера вірменина, який народився у Тбілісі та сидів у російській в’язниці за український націоналізм.

На підтримку розгляду справи виступали Офіс Президента України та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ за що їм повага»,  – написав Дробович.

Він також висловив особливу вдячність Роману Подкуру та його колегам з Національної комісії з реабілітації.

«Завдяки їм історична правда перемагає забуття і репресії, а також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями», – додав Дробович.

Як нагадує УІНП, у 1964 році Параджанов презентував одну з найвідоміших своїх робіт – «Тіні забутих предків» за мотивами роману Михайла Коцюбинського. Стрічка принесла режисеру міжнародне визнання. Зокрема, 39 міжнародних нагород, 28 призів на різноманітних кінофестивалях (із них 24 – гран-прі).

Прем’єра фільму відбулася 4 вересня 1964 року у кінотеатрі «Україна». Тут сталася акція протесту: творча інтелігенція публічно засудила політичні репресії, які відбувалися в Україні.

У червні 1966 року з’явилася Постанова ЦК КПУ «Про серйозні недоліки в організації виробництва кінофільмів на Київській кіностудії ім. Довженка». Зокрема, критика стосувалася стрічок «Криниця для спраглих» (автор сценарію Іван Драч, режисер Юрій Іллєнко), «Звірте свої годинники» (Ліна Костенко, Юрій Ілляшенко), сценарій фільму «Київські фрески» (Сергій Параджанов).

1973 року радянська влада звинуватила Сергія Параджанова в «українському націоналізмі та гомосексуалізмі» та засудила на 5 років таборів суворого режиму.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *