Путін з Меркель у свастиці – Польша замінила проект на виставці у Відні на український фільм

Нова влада Польщі відмовилась відправити на Венеційське бієнале картину з Меркель та Путіним, об’єднаних свастикою

Ігнацій Чвартош зі своїми роботами © Ignacy Czwartos / Facebook Замість художника Ігнація Чвартоша Польщу представлятиме проект українських митців з Open Group

Польский уряд Дональда Туска замінив заявку на участь у Венеційській бієнале, подану попереднім урядом Матеуша Моравецького в останні тижні при владі. Новий міністр культури Бартломей Сенкевич оголосив про відкликання проекту «Польські вправи в трагедії світу»: Між Німеччиною і Росією». Цей проект був оголошений в останні тижні правління партії «Право і Справедливість» та був сприйнятий як «прощальний ідеологічний постріл», пише The Guardian.

Початкова заявка, що складалася з 35 робіт художника Ігнація Чвартоша, включаючи картину, на якій зображені Ангела Меркель і Владімір Путін, з’єднані палаючим Андріївським хрестом у формі свастики, викликала критику з боку польської мистецької спільноти за «надмірний ухил у бік наративу про національну жертву».

Три членкині журі підписали лист-протест проти проекту Чвартоша, критикуючи переглянуті правила відбору. Вони заявили, що його павільйон суперечить цьогорічній інклюзивній темі найбільшої у світі події сучасного мистецтва, яка відкривається 20 квітня. Сенкевич сказав, що він вирішив змінити концепцію павільйону «після ознайомлення з думками і голосами громад». Чвартош поскаржився на відкликання його роботи, заявивши про цензуру.

Замість картин і скульптур Чвартоша в польському павільйоні буде представлено відео перформансу українського мистецького колективу Open Group – «Повторюй за мною» – це інтерв’ю з вимушеними переселенцями з різних регіонів сходу та півдня України, які розповідають про війну через звуки, які вони пам’ятають.

Відеофрагменти у стилі караоке заохочують відвідувачів відтворити звуки сигналів повітряної тривоги, обстрілів та різних видів зброї. Відеоінсталяція, знята в таборі для біженців у Львові, вперше була показана в галереї Labirynt у польському місті Люблін у листопаді 2022 року.

Йоанна Варша, співкураторка польського павільйону 2022 року та одна з авторів особливої думки, привітала нові плани щодо павільйону як «величезне полегшення».

«Ми вважаємо, що пропозиція Open Group формально та ідеологічно представляє цінності, які ми хочемо захищати. Відкритість, толерантність, турбота, емпатія, протидія збройним конфліктам і відповідає головній темі Венеціанської бієнале – «Іноземці всюди!» – сказала Варша.

Нагадаємо, у Києві в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану відкрилася виставка «Крихкість». Її присвятили військовополоненим і тим, хто на них чекає. Виставка триватиме до 24 січня 2024 року. 

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *