Еммі-2023 отримали декілька документалок про війну в Україні – сюжети про Бучу, евакуацію з Ірпеня та українських матерів

«Україна: материнська війна» та інші історії: підсумки Emmy Award-2023

Статуетка Emmy Award: атом, який тримає в руках жінка, символізує телебачення як науку, а крила за її спиною — телебачення як мистецтво © RM Images / Flickr Які ще фільми про війну в Україні здобули премію в галузі новин та документалістики: добірка документалок і телесюжетів.

У Нью-Йорку завершилась 44-та церемонія вручення премії Emmy, яку називають аналогом “Оскара”, але в галузі новин та документалістики. Серед переможців премії, яку Національна академія телевізійних мистецтв і наук (NATAS) вручає з 1980 року, цьогоріч немало фільмів або сюжетів, які присвячені війні в Україні. 

Два матеріали про події в Бучі отримали перемогу: у номінації «Видатний сценарій: новини» переміг фільм «Загублені душі Бучі» (CBS), а у номінації «Видатний монтаж: новини» — розслідування The New York Times. Журналісти розшукали дані про російський підрозділ, звинувачений у вбивстві десятків жителів міста.

Робота журналістки NBC News Моллі Хантер, яка зібрала історії українських матерів, яких так чи інакше зачепила війна. Фільм «Україна: материнська війна» отримав нагороду в номінації «Видатний новинний спецпроєкт». “Він пішов оглянути дім… а його росіяни в спину…”, – розповідає на перших хвилинах жінка, сина якої розстріляли окупанти. Далі вона ділиться деталями як він помирав: “Мамо, мамо… мені холодно”…

“Ми два тижні не могли ні їсти, ні пити, тому що то літаки летять, то постріли… і ти не знаєш куди бігти, де ховатися”, – діляться спогадами опитані. 

У номінації «Видатне безперервне висвітлення новин» за репортажі з України нагороду отримала журналістка CNN Кларисса Ворд, яка знімала репортаж із всім відомого моста в Ірпені, який українські військові змушені були підірвати, аби завадити ворогу просунутися на Київ. “Як ви бачите, багато хто з цих людей – старенькі, люди такі вимучені… Змушені перебиратись через груду всього цього металу… І їм ще пощастило”, – зазначає журналістка, очевидно, маючи на увазі, що є ще ті, хто на той момент сидять під обстрілами чи й загинули від російських ракет. 

У номінації «Видатне змонтоване інтерв’ю» нагороду здобула програма «60 хвилин» (CBS) за інтерв’ю з Володимиром Зеленським.

Нагадаємо,  на премію «Оскар» від України претендуватиме фільм «20 днів у Маріуполі».

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *