Затягування часу, знецінення активів та інші неправомірні дії – співвласниця “Конкорду” про можливі проблеми у ліквідації банку

Затягування часу, знецінення активів та інші неправомірні дії - співвласниця "Конкорду" про можливі проблеми у ліквідації банку

КИЇВ. 15 серпня. УНН. Можливими проблемами під час ліквідації ConcordBank можуть стати затягування строків ліквідації, штучне заниження вартості активів банку, поява незаконних штрафів та інші неправомірні дії, спрямовані на зменшення ліквідності фінустанови. Про це йдеться в ексклюзивному інтерв’ю співзасновниці фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олени Сосєдки щодо ситуації у банку.

Цитата

«Є кілька проблемних моментів. По-перше, затягування строків ліквідації. Повторюся, у банку достатньо ліквідних активів, щоб закрити всі зобов’язання. Навіть без урахування кредитних портфелів. І чим довше йтиме процес, тим менше цих активів буде, оскільки витрати на процедуру ліквідації оплачуються з грошей банку. По-друге, це заниження вартості активів банку. Ні для кого не секрет, що існує цілий ринок торгівлі активами банків, що ліквідуються, де компаніям вигідно оцінювати ці активи за найменшою вартістю для того, щоб перепродати їх дорожче», – зазначила вона, додавши, що «найчастіше такі угоди відбуваються, м’яко кажучи, не зовсім прозоро».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським вкладникам не вистачає поінформованості – нардеп про банківську сферу

З приводу активів фінустанови станом на 1 серпня, коли Нацбанк оголосив рішення щодо ліквідації банку, Олена Сосєдка зазначила, що кредитний портфель фінустанови був високої якості й багато позичальників були готові погасити зобов’язання достроково, тобто повернути 100% вартості активу, а багато хто був готовий обслуговувати свої кредити за графіком.

«Тому в більшості випадків зниження вартості таких активів під час продажу свідчить про умисну недооцінку з метою виведення ліквідності з балансу банку», – пояснила співзасновниця «Конкорду».

Ще однією проблемою вона вважає можливу появу «незаконних штрафів та інші неправомірні дії, спрямовані на зменшення ліквідності».

«Зараз банком керує тимчасова адміністрація, і якщо раптом під час перевірки різних органів з’являтимуться якісь штрафи, то навряд чи тимчасова адміністрація заперечуватиме їхню законність, адже вони не вмотивовані зберегти ліквідність. Ми вже спостерігаємо замовні піар-кампанії, спрямовані на дискредитацію банку, та розцінюємо їх як підготовчий етап до інших незаконних дій. І тому ми будемо використовувати усі можливості, щоб відстоювати свої права, права наших вкладників, права наших співробітників», – підкреслила Олена Сосєдка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команда «Конкорду» поводилася гідно – нардеп з фінансового комітету ВР про ліквідацію банку

Саме тому, за її словами, команда банку виступає за максимально прозорі процедури та публічність. На думку Олени Сосєдки, «клієнт нашого банку має бути впевненим, що з його грошима після 1 серпня 2023 року нічого не станеться». «Насправді історія з прозорим виведенням банку з ринку важлива і клієнтам інших банків, і НБУ – під час війни люди зможуть отримати додаткову впевненість кожен у своєму банку, у регуляторі, у роботі держорганів щодо збереження своїх накопичень. Це важлива соціальна складова у період нестабільності та війни», – підкреслила співзасновниця фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions.

Контекст

Протягом майже 18 місяців військової агресії росії в Україні було ліквідовано 5 банків. Один з них, ConcordBank, вперше в історії України виступив з ініціативою зробити процедуру ліквідації фінустанови максимально прозорою.

Нагадаємо

Співвласниця «Конкорду» Олена Сосєдка у повідомленні на своїй сторінці у Facebook наголосила, що активів банку вистачить, аби вкладники банку та акціонери отримали власні кошти.

«Активів, і не просто активів, а саме високоліквідних, вистачить на всіх наших клієнтів, фізичних осіб та юридичних. Їх вистачить навіть на те, щоб повернути акціонерам статутний капітал банку. Коштів мало б вистачити на те, щоб розрахуватися абсолютно з усіма», – підкреслила вона.

Своєю чергою, її сестра Юлія Сосєдка, яка також є співвласницею банку, наголосила, що ConcordBank вперше в історії України зробить процедуру ліквідації фінустанови максимально прозорою.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *