Україна розглядає можливість експортувати зерно через води Румунії та Болгарії – посол

Україна розглядає можливість експортувати зерно через води Румунії та Болгарії - посол

КИЇВ. 19 липня. УНН. Україна розглядає новий маршрут для експорту продовольства в рамках “зернової ініціативи” через територіальні води Румунії та Болгарії. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар, передає УНН.

Деталі

Дипломат нагадав, що коли росія вийшла з угоди, то заявила, що “не може гарантувати безпеку” суден. За його словами, це означає, що росіяни будуть обстрілювати порти, інфраструктуру і кораблі.

“Можливо, вона не буде реалізована у тому ж обсязі, як росіяни погрожують, але загроза залишається, і це впливає на шипінгові компанії, страхування та інше”, – зауважив Боднар.

Він додав, що Україна зі свого боку створила фонд гарантування цих ризиків.

Цитата

“Ми так само маємо можливості залучати кораблі і компанії, які готові надавати ці кораблі для перевезення зерна. З нашої точки зору, це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який вже був погоджений, а через територіальні води Румунії і Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики”, – заявив посол.

Він додав: “Тут має бути відповідальність міжнародної спільноти, щоб з одного боку допомогти Україні реалізувати такий сценарій, а з іншого – тиснути на росію, щоб попередити її можливі атаки”.

Раніше

Речник кремля дмитро пєсков 17 липня заявив про “фактичне припинення” дії “зернової угоди”, посилаючись на нібито невиконання частини домовленостей щодо росії.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у той же день, що, попри російську заяву стосовно зернового коридору, вважає, що президент росії володимир путін хоче продовження угоди.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в ООН, Туреччини та України достатньо ресурсів, аби забезпечити функціонування “зернової угоди” за умови наявності політичної волі.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *