Польські перевізники планують влаштувати страйк на кордоні з Україною: які вимоги

Польські перевізники планують влаштувати страйк на кордоні з Україною: які вимоги

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. 6 листопада польські перевізники хочуть заблокувати рух вантажівок на всіх пунктах пропуску польсько-українського кордону, крім Медика-Шегині, щоб змусити виконати їх вимоги. Про це повідомило Радіо Свобода з посиланням на слова одного з організаторів страйку Томаша Борковського, пише УНН.

Деталі

У блокуванні кордону, за словами організаторів, братиме участь приблизно 300 польських перевізників. Кордон обіцяють перекривати, поки не будуть виконані їхні вимоги. зазначається, що у протестуючих є дозвіл на проведення пікету аж до 3 січня наступного року.

Зазначається, що обмеження буде стосуватися лише вантажівок, а гуманітарні і військові вантажі, автобуси і приватний автотранспорт будуть пропускатися.

Польські перевізники вимагають повернути необхідність українським транспортним фірмам отримувати дозволи на свою діяльність. Також хочуть, аби польські перевізники не були змушені ставати в електронну чергу на території України або ж наполягають на окремій черзі для порожніх вантажівок.

Цитата

«Зараз мій водій, щоб зареєструватися в електронній черзі в Україні, повинен їхати в Україну, а найближчий термін, щоб легально зареєструватися і перетнути назад кордон, – це 12 днів. То він 12 днів має жити в машині, десь на паркінгу або просто при дорозі перед пунктом пропуску, щоб могти повернутися додому порожнім. А якщо завантажений – то черга ще довша. Український водій може піти додому і чекати вдома. Йому не платять, бо він сидить вдома, а я своєму водію маю заплатити за кожен день, бо він на роботі. Я вважаю, це нечесно щодо нас. Наприклад, українські водії, які приїжджають до Польщі завантажуються і виїжджають з Польщі, вони не змушені стояти стільки часу, не чекають так довго на виїзд», – пояснює Томаш Борковський.

Він також стверджує, що багато українських перевізників зараз в’їжджають до Польщі порожніми, тут беруть товар і везуть його до інших країн, не маючи дозволів.

«Відсутність дозволів не дає права українській фірмі на вантажні перевезення по території Польщі і ЄС. Відсутність дозволів передбачає тільки те, що український перевізник приїжджає до Польщі, розвантажується і забирає товар назад до України, але не може здійснювати перевезення по Польщі чи ЄС», – каже Борковський, додаючи, що раніше подібної ситуації не було.

Нагадаємо

Як повідомляв УНН, що в листопаді польські перевізники планують розпочати страйк на українсько-польському кордоні, який можливо триватиме два місяці. Причиною акції вони оголосили проблему надмірної конкуренції після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

З цієї причини сьогодні Україна звернулася до Польщі та Єврокомісії, щоб напрацювати спільні рішення, які допоможуть збільшити пропускну спроможність та забезпечити стабільну роботу кордону. 

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *