FATF відмовилася внести росію до “чорного списку”: у Мінфіні не погодилися з цим рішенням

FATF відмовилася внести росію до "чорного списку": у Мінфіні не погодилися з цим рішенням

КИЇВ. 23 червня. УНН. Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force – FATF) під час зустрічі 21-23 червня не внесла росію до “чорного списку”. У Міністерстві фінансів України заявили, що не погоджуються з цим рішенням, пише УНН. 

Цитата

“росія чітко відповідає критеріям для внесення до “чорного списку”, і ми не згодні з рішенням FATF не включати її до нього. Необхідна консолідована позиція міжнародної спільноти, щоб протистояти загрозі цілісності світової фінансової системи з боку росії та змусити її відмовитися від кричущих порушень міжнародних норм та стандартів FATF.

Кожного дня, коли ми не діємо належним чином, ми тим самим провокуємо подальший хаос і руйнування”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Деталі

У заяві від FATF йдеться про те, що група “висловлює глибоке співчуття” Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф. Група підкреслила, що російсько-українська війна продовжує суперечити її принципам щодо сприяння безпеці та цілісності світової фінансової системи.

“Призупинення членства російської федерації продовжує діяти. Після заяв, опублікованих з березня 2022 року, FATF повторює, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних і нових ризиків від обходу заходів, вжитих проти росії з метою захисту міжнародної фінансової системи”, – йдеться в заяві.

Мінфін також наголосив, що після призупинення членства росії в FATF у лютому 2023 року вона активізувала діяльність, пов’язану з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та розповсюдженням зброї масового знищення, а також ухиленням від санкцій. Зазначається, що країна-агресор поглибила співпрацю з державами, внесеними до “чорного списку” групи:

  • торгує зброєю та паливом з Північною Кореєю всупереч санкціям ООН;
  • будує міцніші зв’язки з Іраном – продає винищувачі, купує безпілотники для атак на Україну та почала співпрацю банківських систем двох країн.

“FATF було відомо про збільшення кількості порушень з боку росії, але на пленарному засіданні, яке відбулося в Парижі цього тижня, було прийнято рішення не вносити країну до “чорного списку”, – заявили у відомстві.

У міністерстві поінформували, що розуміють складність досягти консенсусу серед широкого кола членів FATF, однак попередили,  що це рішення “може спровокувати росію ще більше підривати глобальну фінансову безпеку”. Повідомляється, що Мінфін та Державна служба фінансового моніторингу продовжуватимуть діалог з FATF та її членами щодо ризиків, які створює росія, та працюватимуть над тим, щоб досягти “більш справедливої реакції”.

Нагадаємо

24 лютого 2023 року Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей FATF безстроково призупинила членство рф.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *