Українські малі та середні підприємці, переможці проєкту “Курс на Незалежність”, вміють все – виробляють сушені фрукти та сири, доглядають сади, вирощують овочі, розводять птицю та возять пасіки на поля. Всупереч найнеприйнятнішим умовам вони продовжують свою справу і навіть збільшують свої потужності.
Підприємців, що відновлюють економіку у громадах, підтримує грантова програма “Курс на Незалежність” – надає допомогу не коштами, а необхідним для розвитку бізнесу обладнанням. Розповідаємо про унікальний благодійний проєкт та наводимо історії його переможців.
Про проєкт: як великий бізнес підтримує малий
Восени минулого року партнери – Благодійний фонд “Повір у себе”, агрохолдинг “Астарта-Київ“ та німецький банк розвитку DEG оголосили початок унікальної грантової програми “Курс на Незалежність“. Шукаючи варіанти підтримки малих підприємців та окремих громад під час війни,хотіли спільно організувати проєкт-допомогу для українців, які мають власну справу та потребують кошти на обладнання для її розвитку. Співорганізаторами також сталигромадська організація “Світло надії” і агенція місцевого економічного розвитку “AMEP”.
Окрім допомоги малому та середньому бізнесу метою ініціативи стало також створення нових робочих місць та забезпечення продуктами вразливих категорій населення – за умовами проєкту переможці повинні створювати робочі місця, а також передавати громаді щомісяця 10% від вартості отриманого обладнання у еквіваленті власної виготовленої продукції.
Перша хвиля стартувала у листопаді 2022 року. Умови прості: учасники мали бути зареєстрованими підприємцями, здійснювати свою діяльність не менше трьох місяців до оголошення конкурсу та вести бізнес на територіях громад Полтавської, Хмельницької, Тернопільської, Житомирської, Вінницької та Харківської областей. Крім того, справа учасників повинна була стосуватись агросфери: наприклад, виробництва харчових продуктів чи переробки сільськогосподарської продукції.
Як зізнаються організатори проєкту, вони не очікували, що отримають стільки заявок – більше 240. Протягом місяця претенденти проходили спеціальні тренінги, де їх навчали складати бізнес-плани. А у грудні обрали 60 переможців з найкращими бізнес-ідеями. Для них був сформований грантовий фонд у 720 тисяч євро – відтак кожному переможцю придбали необхідне обладнання та матеріали на суму у 12 тисяч євро.
Впровадження проєкту наочно демонструє, як соціально відповідальний великий бізнес підтримує громади та допомагає українським підприємцям боротись за розвиток своєї справи. Втім, на цьому допомога агрохолдингу та партнерів не завершена: друга хвиля проєкту запланована на вересень 2023 року. Поки ж розповідаємо історії переможців першої хвилі.
Антоніна та Олександр Компанієць – екоферма Green Up
Антоніна Компанієць та її чоловік Олександр вже п’ять років займаються екологічним вирощуванням овочів на Полтавщині. Спочатку це було хобі Олександра, але з часом справою захопилась і Антоніна.
“Первинно овочами займався мій чоловік. Тоді ми жили в квартирі у центрі Кременчука, Олександр зробив на кухні спеціальну установку з каміння та почав розводити полуницю. Згодом почали займатися цим разом, вирішили переїхати до приватного будинку у село Піщане та вирощувати там овочі”, – згадує підприємниця. Так з’явилася екоферма Green Up.
Спершу подружжя вирощувало зелень у відкритому ґрунті, поступово перейшли на овочі та організували невеликий тепличний комплекс. Почали садити молоду та пізню капусту, кукурудзу, помідори – червоні, жовті та черрі, огірки, редис, болгарський перець, баклажани. Під город підприємці мають приблизно 16 соток, а під теплиці – біля 300 квадратних метрів.
Фермери мали велику ідею: хотіли вирощувати овочі, які були б дійсно дуже смачними. Щоб овочі були якісними та свіжими,докладали максимум зусиль.
“Наприклад, ми вже третій рік вирощуємо кукурудзу – спеціальний французький сорт, на нього черга аж на наступний рік. Люди кажуть, що солодше не куштували. Відгуки щодо нашої продукції завжди позитивні. Нам дякують за смачні та корисні овочі і знову, і знову роблять замовлення. Це дуже мотивує“, – розповідає Антоніна.