Виставка Російські воєнні злочини – Фонд Віктора Пінчука відкрив виставку у Вільнюсі

Фонд Віктора Пінчука відкрив виставку про російські воєнні злочини під час саміту НАТО у Вільнюсі

Виставку Russian War Crimes відкрили у Вільнюсі Учасники саміту можуть стати свідками історій катувань, бомбардувань і страт, скоєних окупантами.

Фонд Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у партнерстві з Офісом Президента України та Посольством України в Литві відкрили виставку Russian War Crimes (“Російські воєнні злочини”) під час саміту НАТО у Вільнюсі. Цей проєкт демонструє фотографії, зроблені в різних частинах України після початку повномасштабного вторгнення Росії до нашої країни.

Виставка відображає лише частину злочинів, скоєних окупантами. Але учасники саміту можуть стати свідками історій катувань, бомбардувань і страт, які були скоєні росіянами проти українських військових та цивільних.

Зі вступним словом до учасників заходу звернулися спікерка Сейму Литовської Республіки Вікторія Чміліте-Нільсен, засновник Фонду та PinchukArtCentre Віктор Пінчук, голова офісу президента України Андрій Єрмак та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Ми повинні зробити так, щоб після 500 днів війни, вона не перетворилася просто на стрічку новин, за котрою можуть залишитися непоміченими людські страждання. Всі ми маємо об’єднати наші зусилля для досягнення справедливості. А справедливість дуже важлива. Коли Україна переможе, мир має бути справедливим, а це означає, що воєнні злочинці мають бути притягнуті до відповідальності. Ми також маємо переконатися, що за руйнування платитиме злочинець, а не жертва. Ще одним важливим елементом справедливості є те, що ми повинні переконатися, що в майбутній архітектурі міжнародних відносин жодна країна не зможе поводитися так, як Росія, яка протягом багатьох років випробовувала межі толерантності, безкарно використовуючи три ключові елементи – залежність Заходу, ядерний шантаж та ілюзії, які були дуже комфортними для західного світу”, – заявила Вікторія Чміліте-Нільсен.

Фонд Віктора Пінчука

Фонд Віктора Пінчука

Денис Шмигаль відзначив на церемонії відкриття, що Україна задокументувала вже 113 тисяч російських злочинів. З початку повномасштабного вторгнення до нашої країни окупанти вбили щонайменше 10500 цивільних осіб.

Віктор Пінчук зазначив важливу роль НАТО у сучасній архітектурі безпеки. “Ми зараз у Вільнюсі, і це новий світ, в якому НАТО відіграватиме життєво важливу роль. Але НАТО потребує великих змін, і на додаток до тверезого аналізу, НАТО потребує натхнення. Натхнення і творчість можуть виникати з емоцій, саме тому ми хочемо, щоб люди відчули страждання українців. І ми впевнені, що ця виставка зробить свій внесок у перемогу України. Ми також сподіваємося, що вона стане останньою краплею, яка переконає країни-члени НАТО прийняти дуже сміливе, мудре і щедре рішення – запросити Україну до Альянсу одразу після нашої перемоги та надати Україні залізні гарантії безпеки”, – підкреслив він.

Інформацію про військові злочини надала коаліція «Україна. 5 ранку».

Related video

Виставка Russian War Crimes (“Російські воєнні злочини”) вперше була показана в колишньому російському домі в Давосі під час щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у 2022 році. Пізніше вона з великим успіхом демонструвалася в Палаті Парламенту в Лондоні, в штаб-квартирі НАТО і Європейському парламенті в Брюсселі, а також в Нью-Йорку під час Генеральної Асамблеї ООН. У січні 2023 року виставка повернулася до Давосу, де її нова версія була знову продемонстрована під час щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ). Пізніше, у лютому 2023 року, цей проєкт був представлений на Мюнхенській конференції з безпеки.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *