Виключити Ізраїль з конкурсу Євробачення закликають у Європі

Європейські мовники та артисти закликають організаторів Євробачення виключити Ізраїль з конкурсу

© Суспільне Все через військові операцію у Газі.

Європейські мовники закликають бойкотувати участь Ізраїлю в щорічному пісенному конкурсі «Євробачення» через військову операцію у Газі, повідомило Politico.

Ізраїль вже отримав  нуль балів  на цьогорічному конкурсі, а музиканти та громадськість закликають мовників бойкотувати чотириразового переможця через його військову кампанію.

За останні два роки політика посилила всіяний блискітками поп-фестиваль, передусім коли Росію  виключили  з конкурсу 2022 року, на якому Україна стала переможницею завдяки масовому голосуванню глядачів. Тепер об’єктом освистування став Ізраїль.  

У Швеції, яка прийматиме конкурс в Мальме у травні, понад 1000 музикантів  написали відкритого листа  організатору заходу, Європейській мовній спілці (EBU), наголошуючи на її лицемірстві перед обличчям «гуманітарної катастрофи» у Газі.

Фінські артисти  закликали  фінську громадську телерадіокомпанію Yle чинити тиск на EBU, щоб запобігти «країні, яка скоює військові злочини та продовжує військову окупацію отримати публічну сцену та поліпшувати свій імідж через музику».

«EBU переглянула список учасників конкурсу 2024 року та визначила, що ізраїльський суспільний мовник KAN відповідає всім правилам конкурсу на цей рік», — йдеться у заяві голови Спілки Ноеля Каррана.

«Це узгоджується з іншими міжнародними організаціями, які зберегли свою інклюзивну позицію щодо ізраїльських учасників великих змагань у цей час», — сказав він.

Ірландська RTÉ  отримала  близько 500 електронних листів із закликом відмовитися від участі в заході, якщо в ньому братиме участь Ізраїль. Напівроздягнені прихильники Палестини  стали навколішки  на снігу перед норвезькими організаторами конкурсу, вимагаючи виключення з нього Ізраїлю.

Ісландська RÚV  заявила, що відкладе прийняття рішення про участь у цьогорічному конкурсі до завершення національного відбору, в якому бере участь палестинська співачка.

Минулого місяця посол Ізраїлю в Швеції Зів Нево  стверджував, що «закликати до бойкоту Ізраїлю означає підтримувати ХАМАС» та закликав не політизувати Євробачення.

EBU завжди намагається триматися подалі від політики, зробивши  офіційним правилом  для учасників не «політизувати» та не використовувати подію як майданчик для висловлення політичних меседжів.

Під час конкурсу 2019 року в Тель-Авіві EBU навіть оштрафувала ісландську групу Hatari за розмахування перед камерою палестинським прапором.

Але з 2022 року політичного нейтралітету поменшало.

Минулорічний захід у Ліверпулі — коли Сполучене Королівство влаштувало шоу, яке не змогла прийняти переможниця 2022 року Україна — був увішаний синьо-жовтими прапорами на знак солідарності з боротьбою країни проти російського вторгнення.

За словами Ноеля Каррана, російська заборона була викликана «постійними порушеннями російськими мовниками своїх зобов’язань щодо членства та порушенням цінностей суспільних ЗМІ».

Однак щодо Ізраїлю, переконує він, ситуація інша.

 «Порівняння між війнами та конфліктами є складним, і, як неполітична медіа-організація, ми не маємо права на оцінки», — сказав Карран.

Ідоя Вільянуева, представниця Іспанії у Європейському парламенті в листі до EBU,  надісланому від імені лівої групи асамблеї, зазначила, що у листопаді минулого року ізраїльський суспільний мовник KAN опублікував відео, на якому неповнолітні співають про Газу та вимовляють фрази на кшталт «Протягом року ми знищимо їх усіх», маючи на увазі палестинське населення Гази.

Раніше один із високопоставлених діячів правої коаліції прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху закликав палестинців «забиратися з Гази», звільнивши місце для ізраїльтян, які можуть «змусити пустелю розцвісти».

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *