Приховану картину Магрітта розкрили – під роботою La cinquieme saison знайшли портрет його музи й дружини

Прихований портрет музи й дружини Магрітта виявили під іншою відомою картиною художника

Рене Магрітт. «Закохані» © WikiArt.org

Завдяки використанню інфрачервоної рефлексографії під картиною Рене Магрітта La cinquieme saison (“П’ята пора року”) знайшли портрет загадкової жінки. Вважається, що натурницею була дружина  і муза художника – Жоржетта, яка була продавчинею в магазині товарів для мистецтва, де той купував свої фарби, і вони одружилися в 1922 році. Картина була прихованою протягом 80 років, пише atrnet news.

befunky_2023-6-1_14-4-44-837x1024 (1).jpg (58 KB)

befunky_2023-6-1_14-4-44-837×1024 (1).jpg (58 KB)Royal Museums of Fine Arts of Belgium

Зрештою Магрітт намалював згадану La Cinequième Saison в 1943 році, і попередній рисунок залишався прихованим до сих пір. Поверхневий малюнок, зображення двох чоловіків, які тримають полотна та, схоже, причетні до торгівлі мистецтвом, належить Королівському музею образотворчого мистецтва Бельгії в Брюсселі (RMFAB).

Royal Museums of Fine Arts of Belgium

Експерти не можуть бути впевнені щодо натурниці, але як доказ вірності цієї гіпотези наводять те, що жінка на оригінальній картині має велику схожість з іншими зображеннями Жоржетти кисті бельгійського сюрреаліста, на яких вона також зображена з коротким кучерявим волоссям, овальним обличчям, світлим обличчям, світлим обличчям, світлим поглядом. Здається, однак, що зображена жінка — блондинка, на відміну від дружини Магрітта. 

Інфрачервона рефлексографія є неінвазивною технікою візуалізації, яка діє як більш потужний рентгенівський промінь, який може «бачити» крізь шари фарби, а людське око не може. Є незліченна кількість прикладів прихованих картин, які вдалося відновити завдяки цим складним методам сканування.

Фактично, це не перший випадок, коли прихований Магрітт знову спливає на поверхню за останній час. У 2016 році куратори музею та художньої галереї Норвічського замку в Англії знайшли частину картини 1927 року La Pose Enchantée (Зачарована поза ) під картиною La Condition Humaine (Стан людини)  (1935). Знахідка розгадала таємницю зниклої картини — оголеного зображення, яке раніше було відомо лише за чорно-білою фотографією.

У минулому художники нерідко переробляли старі полотна, особливо коли вони намагалися заощадити гроші.

Остання знахідка є результатом нового дослідницького проєкту щодо картин Магрітта, проведеного в RMFAB під керівництвом Кетрін Дефейт і Франциски Вандепіт. Дослідники також є співавторами нової книги René Magritte: The Artist’s Materials, яку мають опублікувати цього серпня Інститутом збереження Гетті в рамках серії «Матеріали для художників».

Художника, який помер у 1967 році, шанують за загадкові композиції, які грають з реальністю та ілюзією, пише The Guardian. Він розмістив повсякденні предмети в незвичайних і тривожних умовах, зіставляючи наприклад такі предмети, як капелюх і яблуко. Він би неправильно назвав їх, щоб «змусити більшість повсякденних предметів кричати вголос». Його найвідоміша картина зображує люльку у супроводі речення «Ceci n’est pas une pipe» (Це не люлька), що ставить під сумнів авторитет як образів, так і слів.

Якось він сказав: «Коли хтось бачить одну з моїх фотографій, то ставить собі просте запитання: «Що це означає?» Це нічого не означає, тому що таємниця також нічого не означає, вона непізнана».

Related video

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *