Повернення козацької вольниці й Великого Лугу- підрив ГЕС має певну цінність для археологів

Підрив ГЕС повертає археологам козацький Великий Луг: інша сторона катастрофи

© Ілля Ріпин, “Козак у степу”

Археологічні скарби Каховського водосховища знову на суходолі, це можна вважати іншою,  умовнр кажучи,  світлою стороною екологічної катастрофи. Археологи констатують, що внаслідок підриву ГЕС відкрилися території, які понад пів століття були затоплені. Йдеться про Великий Луг козаків-запорожців, для яких Січ була матір’ю,  а Великий Луг – батьком, йдеться в матеріалі Радіо Свобода.

Наприклад, біля острова Хортиця, де вода також відступила, нещодавно знайшли стародавній човен-довбанку довжиною майже 7 метрів. За станом збереженості деревини експерти припускають, що вік човна може сягати 500 років.

Про археологічну та історичну цінність територій, які знову стали суходолом, журналісти видання поговорила зі співробітником Національного заповідника «Хортиця» Олегом Власовим.

На питання про те, чи вдалося щось знайти після того, як вода спала, науковець відповів, що рівень водойми біля Хортиці знизився на 2-3 метри, перед дослідниками постали артефакти абсолютно різних часів – від кам’яної доби до ХХ століття.

“Останніми днями було знайдене ядро ХVІІІ століття. Дуже багато кераміки, тобто уламків посуду: від Середньостогівської культури(V-ІV століття до нової ери) і до ХVІІІ-ХІХ століть. Я сам днями знайшов кований костиль, мабуть, ХVІІІ століття – з часів російсько-турецьких воєн.

Тоді на Хортиці багато кораблів і човнів стояло, які діяли проти турків. Днями був знайдений човен-довбанка, зроблений з одного шматка дерева, середньовічний”, – розповідає Власов.

Він підкреслює, що знайти в Дніпрі дерев’яний човен, якому 300 років або тисячу років – це дуже рідкісна справа. “Хто його знає, що на нас далі чекає?”

Також після зміни ситуації навколо водосховища з’явились дані про знайдені «чорними копачами» золотоординські монети. На питання про заходи щодо збереження цінних пам’яток від «чорних археологів», Власов зазначає:

“На Хортиці заходи точно вживаються заходи: проводяться рейди, залучена поліція, є телефони, куди можна повідомляти. І декількох таких порушників вже схопили”. Дослідник зазначає, що на території Великого Лугу, на місці колишньої останньої Січі (зокрема село Покровське, Нікопольський район), давня Січ оголилася.

“І там вже повним ходом гуляють ці копачі і шукають”. Попри обстріли, бо Нікополь увесь час під російськими атаками”. Але для цих людей, як то кажуть, охота гірша за неволю. Ризикуючи життям, вони ходять і шукають те, що їм треба”.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *