Новорічний випуск 95 кварталу отримав шквал критики у соцмережах

Новорічний «Квартал» обурив українців сценкою про «переселенку» зі Скадовська: реакції соцмереж

© Колаж, ZN.UA Українці розкритикували скандальну сценку «кварталівців».

У новорічному випуску учасники студії «95 квартал» показали сценку, в якій зобразили російськомовну мешканку окупованого Скадовська, котра переїхала на Закарпаття і намагається говорити українською мовою, але перекручує зміст слів, надаючи їм «кумедного» значення. У номері показали переселенку, яка зокрема каже, що вона приїхала не зі Скадовська, а «сіськадовська», говорить на «росіянському язику», у лісі їй «пахне хвойдою і там цвірінькають сідниці», а все тому, що жінка «позаблювала» українські слова.

Сценка викликала обурення в українському сегменті соцмереж. Низка політиків, медійників, військових та пересічних українців висловилися за неприпустимість подібних жартів, які ображають і дискримінують мешканців міста, особливо тих, що досі перебувають у російській окупації. Окрім того, учасники сценки назвали Скадовськ «східним містом», хоча воно знаходиться на півдні у Херсонській області.

*Обережно, деякі реакції можуть містити неприйнятний контент

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв закликав режисерів та учасників «95 кварталу» вибачитися перед українцями. Він наголосив, що багато скадовчан були російськомовними, проте усі добре розуміли українську і, знаходячись зараз в окупації, потребують підтримки, а не насмішок.

«Дуже правий був Петлюра, який казав: «Нам не так страшні московські воші, нам страшні українські гниди». Жарти про «сіськи» зі Скадовська, напевно, комусь здаються дуже дотепними. Але хай це буде на совісті режисерів».

Тренер воротарів у штабі збірної України з футболу Рустам Худжамов зазначив, що зневага до України у «Кварталу» простежується вже давно. Зокрема він нагадав цинічний жарт про побиття євромайданівців спецпідрозділом «Беркут» під час Революції Гідності, коли учасники шоу запитувалися, чи можна «виробляти електроенергію, якщо мітингарів вдягнути у шерстяні речі, а поліцейським видати ебонітові палички».

Журналістка Марина Данилюк-Єрмолаєва наголосила, що цією сценкою «бізнес-проєкт президента Зеленського потоптався по людях, які блискавично опинились в окупації». Вона зазначила, що у відео «кварталівці» демонструють ненависть до українців у місті, в якому росіяни розстрілювали за протести проти загарбників. Зокрема у жовтні 2022 року російські військові публічно стратили 56-річну медсестру Тетяну Мудренко за гасло «Скадовськ – це Україна». Зі слів очевидців, спочатку жінці вилили щось у рот, а потім повісили перед будівлею суду.

Також журналістка проаналізувала соцмережі зірки «95 Кварталу» Ірини Гатун, яка зіграла роль переселенки у новорічному шоу. Данилюк-Єрмолаєва з’ясувала, що акторка відпочивала у Криму вже під час окупації півострова і є прихильницею російської культури.

Народна депутатка України Ірина Геращенко підкреслила, що на тлі щоденних руйнувань і знищення будинків українців в різних регіонах, кожна людина у будь-який момент може стати переселенцем і подібні жарти «Кварталу» є недоречними. Вона зазначила, що на цю ситуацію мають звернути увагу, зокрема Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Уповноважений Верховної Ради з прав людини. Геращенко зауважила, що на телеканал «1+1», в етері якого транслювався новорічний випуск «95 кварталу», з державного бюджету витратили щонайменше 170 мільйонів гривень протягом року.

Також видання «Детектор медіа» звернулося до «1+1 media» із запитом, чи вважають вони такі жарти щодо людей з окупованих територій прийнятними і чи планують якось відреагувати на обурення міського голови Скадовська Олександра Яковлєва.

Головна редакторка сайту «Кавун.City» та координаторка херсонської мережі «Район.in.ua» Євгенія Вірлич подала скаргу на телеканал «1+1» у Комісію з журналістської етики через випуск «95 кварталу» про Скадовськ. На її думку, пародійний номер містив відверту дискримінацію мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінація жінок. Вона нагадала про злочини росіян на окупованих територіях, про які «неможливо не знати працівникам телеканалу, котрі дозволили вихід цього номеру публічно, а також студії «Квартал 95», яка створила його, провела репетиції і внесла у новорічний концерт».

Також ZN.UA зібрало реакції на номер «95 кварталу» із соцмереж інших українців та коментарів під відео з випуском на YouTube.

Нагадаємо, колишня учасниця «95 кварталу» Олена Кравець та її команда отримала з держбюджету на виробництво свого шоу «Тихий вечер» для російськомовного телеканалу «Дом» понад 27,5 мільйона гривень.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *