Монумент «Батьківщина-Мати» у Києві – коли і на що замінять герб СРСР

Герб СРСР на монументі «Батьківщина-Мати» замінять на український тризуб: коли це станеться

© прес-служба ДІАМ У Мінкульті запевняють, що на це не витратять жодної копійки з держбюджету.

У рамках декомунізації Державна інспекція архітектури та містобудування України дозволила реконструкцію щиту скульптури «Батьківщина-Мати» у Києві. Старий радянський герб замінять на герб України. Проєкт фінансуватиметься за гроші меценатів. Оновити монумент планують до 24 серпня 2023 року.

Для реконструкції «Батьківщини-Мати» обіцяють не витрачати гроші з державного бюджету. Проєкт профінансують представники бізнесу.

«Гроші на відновлення історичної справедливості зібрали бізнесмени, які захотіли стати причетним до цієї події. Вартість усього проєкту склала 28 мільйонів гривень. Ця сума менша, ніж попередні підрахунки», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

За його словами, монумент реконструюють до Дня незалежності у 2023 році. Ткаченко нагадав, що за заміну гербу СРСР на український тризуб у додатку “Дія” проголосували 85% із 800 тисяч респондентів.

Зазначимо, монумент “Батьківщина-Мати” спорудили ще в 1981 році. Він вважається найвищою монументальною скульптурою у Європі.

Раніше на станції київського метрополітену «Університет» вирішили замінити чотири бюсти російських науковців та письменників на погруддя українських культурних діячів.

Related video

Загалом протягом 2022 року в Україні демонтували понад 100 пам’ятників та перейменували майже 10 тисяч топонімів, пов’язаних із Росією.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *